Cups of automatische voersystemen?

17 september 2018
-
3 minuten

Met het cupssysteem kan de big vanaf 24 uur na geboorte melk worden aangeboden. Deze soorten kunstmelk hebben een aanzienlijk prijskaartje. Er zijn daarom ook speciale vloeibare prestarters die via dit systeem gevoerd kunnen worden. Het voordeel van dit systeem is dat je niet meer met de gieter door de stal hoeft te gaan en de big 24 uur per dag, naast moedermelk, ook toegang heeft tot kunstmelk. Hierdoor neemt speengewicht van de biggen toe, vermindert de uitval voor het spenen en zijn er minder pleegzeugen nodig.

Te weinig voedingsvezels

Het nadeel van het systeem is dat de big, naast de vloeibare melk en de vloeibare prestarter, ook moet wennen aan speenvoer (leren verteren). Daardoor moet er toch handmatig voer in de voerkommen verstrekt worden. Indien dit onvoldoende plaatsvindt is de totale voeropname van het speenvoer voor het spenen vaak te krap waardoor de big te weinig voedingsvezels opneemt en onvoldoende leert plantaardige voedingsstoffen te verteren.

Automatisch voersystemen

Met automatische voersystemen, zoals Nutrix+, Porcipulsator en Pigstart, kunnen de zogende biggen naast melk ook normale speenvoeders automatisch toegediend krijgen. Het zijn systemen die niet verstopt kunnen raken door voedingsvezels. Ze werken als een brijvoerautomaat en hebben per voerbakje een voerventiel. Daarnaast zitten er sensoren in de voertroggen, waardoor overdosering niet mogelijk is en het aangeboden voer vers blijft.

Sneller overschakelen op goedkoper groeivoer

Omdat de biggen bij deze voersystemen in de kraamstal al 800 gram voer opnemen en de big ook plantaardige grondstoffen heeft leren verteren door opname van circa 500 gram speenvoer, hebben ze nauwelijks last van een speendip. Het duurdere speenvoer kan dan ook direct na het spenen vervangen worden door een goedkopere variant. Hierdoor kunnen de voerkosten per big met minimaal € 0,70 omlaag. Door het vroeg leren eten en verteren zijn de biggen na het spenen bovendien gezonder en verbeteren de resultaten zowel in de biggenopfok als bij de vleesvarkens.

Specifiek voer noodzakelijk

Bij zowel de cups als de automatische voersystemen is het belangrijk dat het aangeboden voer niet uitzakt, zowel in de voerleiding als in het voerbakje. Bij veel reguliere speenvoeders gebeurt dat wel. Dit uitgezakte voer wordt dan minder goed opgenomen door biggen. Ook mag het voer niet te veel vet afscheiden. Hierdoor raken de leidingen namelijk verstopt en vervuilen ze.

Premium voer voor cups

In de gecertificeerde biggenvoer fabriek in Andel maakt De Heus specifieke premium voeders voor automatische voersystemen. Voor de cupssystemen is de Nursemilk en Nursemeel ontwikkeld. Deze voeders blijven 48 uur goed in de genoemde systemen. Deze voeders zijn niet alleen van zeer hoge kwaliteit, de biggen blijken ook enorm dol te zijn op de smaak van de melk en het meel. Door speciale toevoegingen scheiden deze voeders bovendien weinig vet uit.

Premium kruimelvoer voor automatische voersystemen

In de Nutrix+, de Porcipulsator- en de Pigstartsystemen wordt ook gestart met Nursemilk of Nursemeel. De Nursemeel wordt speciaal voor deze systemen in kruimelvorm gemaakt, zodat de automatische dosering geen storingen geeft. Vanaf 15 dagen kan er overgeschakeld worden naar het speenvoer Stimulans 3 brij. Ook deze variant is speciaal gemaakt voor de voersystemen, zodat het voer smakelijk is en niet uitzakt in de voertroggen.

Voersystemen kunnen dus zeker bijdragen aan het verbeteren van de voeropname. Maar welk systeem je het best kunt gebruiken is afhankelijk van de situatie. Heb je vragen hierover of wil je eens sparren met een van onze biggenspecialisten, neem dan gerust contact met ons op. 

Of ervaar zelf het effect van premium precisie in je kraamstal en vraag het GRATIS proefpakket aan van 40 kilo premium voer.