Hittestress bij rundvee

Wat kan jij doen voor je vee?

Wat is hittestress bij rundvee?

Hittestress bij rundvee is een belangrijk gezondheidsprobleem dat optreedt wanneer koeien met warmte te maken krijgen die ze niet goed kunnen afvoeren via ademhaling of via de huid. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en een lagere productiviteit. Kennis over  de oorzaken, symptomen, gevolgen en preventieve maatregelen is daardoor ook belangrijk voor elke veehouder om de gezondheid en efficiëntie van hun vee te waarborgen.

Wat zijn de oorzaken van hittestress bij rundvee?

De belangrijkste oorzaken van hittestress bij rundvee komen vooral door het weer en de omgeving waarin de koeien leven. Wanneer het erg warm is en de lucht ook nog eens vochtig, kunnen de koeien hun warmte moeilijk kwijt. Weinig wind en veel direct zonlicht maken het nog zwaarder voor ze, omdat de warmte dan niet goed weg kan. Ook als er niet genoeg schaduw of frisse lucht in hun verblijf is, hebben koeien meer kans op hittestress.

Daarnaast zijn er verschillen tussen koeien zelf die bepalen hoe goed ze tegen de hitte kunnen. Sommige rassen kunnen beter tegen warmte dan andere. Ook de leeftijd en gezondheid van een koe maken uit; jonge en oude koeien, of koeien die niet helemaal gezond zijn, krijgen sneller last van de hitte. Deze factoren samen beïnvloeden hoe goed jouw koeien een hete dag kunnen doorstaan en benadrukken het belang van goede zorg en management om hittestress te voorkomen.

Hoe ontdek je hittestress bij rundvee?

Symptomen van hittestress bij rundvee kun je relatief eenvoudig herkennen en omvatten zowel fysieke als gedragsmatige veranderingen. Een van de eerste tekenen is dat koeien sneller gaan ademen om overtollige warmte kwijt te raken, vaak gepaard gaand met veel kwijlen, wat helpt bij het afkoelen door verdamping.

Een ander duidelijk symptoom is een verminderde eetlust. Als het te warm is, hebben koeien minder zin om te eten, wat direct hun melkproductie kan beïnvloeden. Ook zie je vaak dat koeien met hittestress liever staan dan liggen; staan helpt hen om wat koeler te blijven doordat ze meer lichaamsoppervlak aan de lucht blootstellen.

Daarnaast zoeken koeien die oververhit raken actief naar schaduw en kunnen ze onrustig of geïrriteerd gedrag vertonen, zoals schoppen of hoofdschudden. Dit zijn allemaal tekenen die aangeven dat de koeien het mogelijk te warm hebben.

Het is belangrijk voor veehouders om deze symptomen snel te herkennen en maatregelen te treffen zoals het verbeteren van ventilatie, het bieden van schaduw en vers water, en het aanpassen van voertijden naar koelere momenten van de dag. Dit kan helpen het comfort van de koeien te verhogen en hun gezondheid te beschermen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je ook een van de digitale nieuwsbrieven van De Heus ontvangen? Wij houden je graag op de hoogte met relevante informatie uit jouw sector.

Wat zijn de gevolgen van hittestress bij Rundvee?

De gevolgen van hittestress zijn veelzijdig en kunnen zowel de gezondheid als de productiviteit van rundvee beïnvloeden. Gezondheidseffecten omvatten uitdroging, hittestroke en in extreme gevallen zelfs de dood. Daarnaast is een daling in productie een ander gevolg, met dalingen in melkproductie, lagere gewichtstoename en verminderde vruchtbaarheid.


Hoe kan je hittestress voorkomen?

Het voorkomen van hittestress bij rundvee vereist een proactieve aanpak en aandacht voor zowel de leefomgeving als de gezondheid van de dieren. Een belangrijke stap is het zorgen voor voldoende schaduwrijke plekken waar koeien kunnen schuilen tegen de hitte van de zon. Daarnaast is het verbeteren van de ventilatie belangrijk om de opbouw van warmte te voorkomen. 

Ook is het regelmatig aanbieden van fris en koel drinkwater is essentieel om uitdroging bij het vee te voorkomen, vooral tijdens de warmste momenten van de dag.

Tenslotte is een aanvullende maatregel die de weerstand van koeien tegen hittestress kan versterken, het gebruik van voedingssupplementen zoals OmniGen. OmniGen bevat een combinatie van componenten die ontworpen zijn om het immuunsysteem van de koeien te ondersteunen en te versterken. Door het immuunsysteem te versterken, helpt OmniGen niet alleen bij het handhaven van de algemene gezondheid, maar ook bij het verbeteren van de veerkracht van de koeien tegen stressfactoren zoals extreme hitte. Dit supplement brengt de balans in de koe terug, waardoor ze beter in staat zijn om met stressvolle omstandigheden om te gaan.

 

Hulp nodig?

Samen met De Heus sta jij er niet alleen voor. Neem contact op een van onze specialisten voor advies over hittestress bij rundvee

Contact Of bel Jurrien op 06 11 084 671

Jurrien Hummel

Rundveespecialist