Investeringen in de bio fabriek

08 mei 2023
-
1 minuut

Onze biologische voeders worden geproduceerd in de fabriek in Balgoij. Hier wordt alleen maar biologisch voer geproduceerd. Biologische grondstoffen hebben vaak andere eigenschappen dan gangbare grondstoffen. Biologisch voer is vaak granenrijk en het persmeel heeft een andere structuur. Hierdoor gedraagt het zich anders tijdens het productieproces in de fabriek. Om dit productieproces voor biologisch voer verder te optimaliseren zijn in de afgelopen periode een aantal investeringen doorgevoerd in de fabriek.

De oude hamermolen, die zorgt voor het malen van de grondstoffen, is vervangen door een grotere hamermolen met een hogere capaciteit. Hierdoor is het maken van persmeel een stuk gemakkelijker geworden en is een belangrijke bottle neck rondom capaciteit opgelost.

Voorheen werd op één van de perslijnen gebruik gemaakt van een BOA compactor. Dat is een voorverdichtingsmachine die het persmeel letterlijk ‘klaarstoomt’ om geperst te worden. Deze techniek werkt uitstekend in rundvee- en varkensvoeders in het gangbare segment, maar met de biologische grondstoffen werkt deze techniek minder goed. Daarom is deze machine nu vervangen door een extra pers en zijn er nu twee perslijnen waar het persmeel dubbel geperst wordt. We zien hier meerdere voordelen van:

  • Betere korrel kwaliteit

  • Hogere capaciteit

  • Lager energieverbruik

 

De extra pers in de bio fabriek in Balgoij

     

Lees meer over biologisch veevoer