Hoe je je rendement verhoogt door de kalveropfok te optimaliseren

26 september 2018
-
2 minuten

Van het verbeteren van de kwaliteit van je ruwvoer tot het optimaliseren van de jongveeopfok: Door invloed uit te oefenen op diverse onderdelen van je bedrijfsvoering kun je het rendement van je melkkoeien verhogen. De basis van dat rendement wordt gelegd door je kalveren een goede start te geven. Waar moet je allemaal op letten bij het optimaliseren van de kalveropfok?

Drie experts aan het woord

Op deze vraag wordt ingezoomd in de rubriek De visies van… Aan het woord komen Annemarie van den Berg (melkveehouder), Herbert Bouwers (directeur Alpuro Breeding) en Mark van der Heijden (voorzitter Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwer). “Focus op de biestvoorziening”, vertelt Van der Heijden. “Ik kan de vier V’s niet genoeg noemen: veel, vaak, vers en vlug.” Kom erachter wat je volgens deze experts nog meer kunt doen om de opfok te verbeteren.

Maar willen alle kalveren wel vaak en veel biest drinken?

In theorie weet melkveehouder Annemarie van den Berg natuurlijk hoe je de jongveeopfok verbetert, aangezien ze zich dagelijks bezighoudt met de kalveren en de opfok in haar bedrijf. Maar hoe ervaart zij dit in de praktijk? Waar loopt ze tegenaan en hoe lost ze dit op? Ze vertelt erover in haar blog ‘Niet alle kalfjes willen vaak en veel biest drinken’.

Zo geef je jouw kalveren de start die ze verdienen

Omdat de meest efficiënte groei plaatsvindt in de eerste 5 maanden na de geboorte, is de startfase het belangrijkste moment van de kalveropfok. Productmanager Mieke van de Pas: “Als je het in het begin laat zitten, haal je het later nooit meer in.” Daarom legt Mieke in deze video uit hoe je jouw kalveren de start geeft die ze verdienen.