De Heus introduceert de KoeCast; een podcast voor melkveehouders

Thijs Hunink

Specialist Rundvee

09 november 2022
-
5 minuten

Aan de keukentafel bij de melkveehouder komen veel onderwerpen voorbij. Zaken die hen, en de rundveespecialisten van De Heus Voeders bezig houden, zoals bedrijfsopvolging, eiwitefficiëntie en de bedrijfsstrategie. In de nieuwe podcast ‘de KoeCast’ gaat host Thijs Hunink, samen met veehouders en experts, in op deze en andere onderwerpen.

Aan de keukentafel
Rundveespecialist Thijs Hunink is de initiatiefnemer van deze podcast voor de melkveehouder. “Ik zit overdag meer aan de keukentafel van de boer dan op kantoor. En aan die keukentafel komen vaak onderwerpen voorbij waar zowel de veehouder als ik zelf meer van willen weten. Zo is het idee geboren. Elke aflevering starten we op het erf bij de boer en vervolgens ga ik in de studio in gesprek met een expert op het onderwerp.”

Luisteren op de trekker of in de melkput
Een podcast is audio uitzending, die wordt aangeboden in een audiospeler, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Music, Google PodCasts of op een webpagina. De afleveringen zijn op een eigen moment te besluisteren en daarmee goed te combineren met het dagelijkse werk. Bijvoorbeeld op de tractor bij het maaien, in de melkput bij het melken, of in de stal bij het voeren van de koeien.

Familiaire bedrijfsovername
In de eerste aflevering gaat de KoeCast op bezoek bij Adri Broekhuijsen en zijn zoon Niels die samen een melkveehouderij runnen in Wilnis. De interviewer spreekt met hen om te zien hoe die overname verloopt. En in de studio spreekt Thijs Hunink met agrocoach Dik Veefkind die vertelt wat de emotionele, financiële en juridische impact is van een bedrijfsovername op het boerenbedrijf.

Eiwitefficiëntie
Twintig jaar geleden had men er nog nooit van gehoord. Eiwitefficiëntie. Melkveehouders gaven hun koeien destijds nog zoveel mogelijk eiwit. Maar die dagen zijn voorbij. In de loop der jaren vond er steeds meer onderzoek plaats naar de rantsoenen van koeien, de eiwitbenutting en wat er nou eigenlijk in die pens gebeurt met al dat ruw eiwit. Het toevoegen van zoveel mogelijk ruw eiwit aan het rantsoen bleek slecht voor de gezondheid van het dier te zijn en het zorgde er ook al niet voor dat koeien meer melk gaven. Thijs Hunink gaat in gesprek met zijn collega, productmanager rundvee Dirk Schimmel, expert op het gebied van eiwitefficiëntie, om erachter te komen hoe een gezond rantsoen eruitziet. Hij wil weten wat de voordelen van eiwitefficiëntie zijn voor zowel de koe als de boer. En in de reportage hoor je de geheimen van het eiwitefficiënte rantsoen waar melkveehouder Kees Boon uit Delfstrahuizen mee werkt.

Bedrijfsstrategie en bedrijfsmodel
Thijs Hunink heeft in deze derde aflevering bedrijfsadviseur Jaap de Vink uitgenodigd om met hem vijf bedrijfsstrategieën door te nemen, strategische en financiële valkuilen te bespreken en een antwoord te krijgen op die ene vraag: ‘Wat wordt de grootste, toekomstige uitdaging om een goed rendement uit je bedrijfsvoering te halen?’ Daarnaast nemen we een kijkje in de keuken van Melkveehouders Lisette van der Burg en haar man Wytse de Jong uit Hazerswoude-Dorp. Ze geven ons een inkijkje in hun boerenbedrijf en laten daarmee zien wat hun bedrijfsstrategie -intensief boeren in combinatie met verbreding- hen heeft opgebracht.

Beschikbaar op alle platformen
De eerste drie afleveringen van de KoeCast zijn inmiddels beschikbaar op alle podcastplatformen, zoals Spotify, Apple Music en Google PodCasts. Ook is er een speciale pagina aangemaakt over de KoeCast op deze website. 

Meer lezen over de KoeCast?
Over de auteur

Thijs Hunink

Specialist Rundvee

Neem contact op met Thijs Hunnink