Home / Kennisbank / Ruwvoerbenutting optimaliseren met voerefficiëntie

Ruwvoerbenutting optimaliseren met inzicht in voerefficiëntie

- Voerefficiëntie geeft hét inzicht in de benutting van een kilogram drogestof die een koe opneemt. Daarmee is voerefficiëntie de meest bepalende factor voor het voersaldo. Inzicht in het voersaldo (melkopbrengst minus voerkosten) helpt om grip te krijgen op de liquiditeit van je bedrijf. De liquiditeit is het evenwicht tussen ingaande en uitgaande geldstromen en zegt iets over de ruimte die er is om rekeningen te kunnen betalen. Een hoger voersaldo geeft meer ruimte.

De voerefficiëntie van melkkoeien wordt uitgedrukt in geproduceerde kilogrammen meetmelk ten opzichte van opgenomen kilogrammen drogestof (kg mm / kg ds). Veel verschillende factoren kunnen van invloed zijn op deze voerefficiëntie, zoals:

  • de variatie in genetica van koeien,
  • het lactatiestadium,
  • gemiddelde leeftijd van de dieren,
  • productieniveau,
  • maar ook ruwvoerkwaliteit is sterk bepalend.

Het grootste gedeelte van het rantsoen bestaat uit ruwvoer. Wanneer de benutting van ruwvoer verbetert, zie je dit direct terug in een hogere voerefficiëntie.

Meer melk uit ruwvoer

Dat begint bij weten waar je staat. Door samen met je rundveespecialist regelmatig de voerefficiëntie te monitoren, krijg je inzicht in de efficiëntie waarmee het voer wordt omgezet in melk. De voerefficiëntie zal tussen de 1,35 en 1,55 kg mm / kg ds moeten liggen, maar het optimum verschilt per bedrijf. Voerefficiëntie dient namelijk altijd in combinatie met voersaldo bekeken te worden. Wanneer een verbetering in voerefficiëntie ook verhoogde voerkosten met zich mee brengt, hoeft het voersaldo er niet op vooruit te gaan.

En uiteindelijk draait het erom wat er onder de streep over blijft.

Rene Knook, productmanager rundvee

Veel winst is te halen in de ruwvoerkwaliteit. Een hogere voederwaarde heeft in principe een hogere voerefficiëntie en hoger saldo tot gevolg. Daarbij is de kwaliteit van de VEM en het Ruw Eiwit uitermate bepalend, of de koe in staat is om de voederwaarde om te zetten in melk. Daarnaast betekent verlies van voederwaarde dat de koe minder kan met die kilogram drogestof. Het verlies aan voederwaarde zal ook de smakelijkheid en daarmee de opname negatief beïnvloeden. Minder opname met minder voederwaarde is dubbel verlies.

Maak samen met je rundveespecialist een plan voor het komende seizoen. Als alle analyses binnen zijn, is een goed beeld van de gras- en maïskuilen van 2019 beschikbaar. Hoe kunnen we met elkaar die ruwvoeders nog beter benutten? Wij helpen je hier graag bij.

Gerelateerde artikelen

Het uitdagen van koeien aan het begin van de lactatie verbetert de gezondheid, de efficiëntie én...

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.