Zo houd je schapen in de winter in perfecte conditie

07 januari 2022
-
2 minuten

Om de schapen goed de winter door te krijgen, is het belangrijk om daar met het voeren rekening mee te houden.

Extra aandacht voor voeding

Drachtige schapen

De voeding van de drachtige schapen is niet alleen belangrijk voor het schaap zelf, maar zeker ook voor het drachtproces. Op dit moment zijn bijna alle schapen in Nederland gedekt. Sommige staan zelfs al kort voor het aflammeren. Het is belangrijk om al ruim voor het aflammeren extra alert te zijn op de conditie van jouw ooien, zodat je op tijd kunt bijsturen.

De drachtperiode

Het is belangrijk om tijdens de laatste vier weken van de dracht het ruwvoer aan te vullen met krachtvoer. De behoefte aan energie en eiwit is in deze periode groter doordat de ongeboren lammeren dan het hardst groeien. De opnamecapaciteit van de dieren is echter afgenomen als gevolg van een kleiner pensvolume. Het ongeboren lam neemt namelijk voor een deel de ruimte van de buikholte in.

Voeren op maat

Door de dieren in te delen op de verwachte worpgrootte en conditie, kan er gericht krachtvoer gevoerd worden op basis van het aantal verwachte lammeren.

  • Eenling dracht: 0 - 0,2 kilogram per dier per dag
  • Tweeling dracht: 0,2 - 0,5 kilogram per dier per dag
  • Drieling dracht: 0,5 - 0,8 kilogram per dier per dag

Dit advies is afankelijk van het ras, de conditie van de dieren en de ruwvoerkwaliteit. Als een goede kwaliteit kuilvoer gevoerd wordt, dan gelden de laagste adviezen. De laatste vier weken kunnen de dieren het beste binnengehouden worden met het oog op controle en bijvoeding. Als ze worden geschoren is de voeropname en de controle maximaal.

De zoogperiode

Na het aflammeren komt de melkproductie snel op gang en moet er naast goed ruwvoer ook goed krachtvoer gevoerd worden (1 à 1,5 kilogram krachtvoer per dier per dag). Uiteraard is het beschikbaar zijn van vers schoon drinkwater noodzakelijk tijdens de gehele drachtperiode. Dus ook met vorst en sneeuw in de weide. Krachtvoerverstrekking is een kilogram per dier per dag extra ten opzichte van de laatste drachtperiode (zie voerschema). Dit is weer afankelijk van de ruwvoerkwaliteit en de conditie. Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd terecht bij je handelaar of specialist.

Hoe bepaal je de conditie van een fokschaap?

Het bepalen van de conditie van een fokschaap is iets waar nog weleens misvattingen over ontstaan. De conditie en vitaliteit wordt op de volgende manier bepaald:

  • Bekijk de wol, wolkleur, wollengte en egaliteit van de wol
  • Is het schaap erg dik in de onderbuik en/of drachtig van een meerling
  • Pak het schaap vast en voel echt door de wol heen op de rug. Voel je goed het ruggenmerg of juist niet

Als je dit bij meerdere schapen achter elkaar doet dan merk je verschillen op. Zijn de verschillen te groot en moeten de schapen binnen zes weken aflammeren? Maak dan verschillende koppels en voer de schapen die niet zo goed op conditie zijn en schapen die drachtig zijn van een meerling extra brok bij.