Wat is de status van pensverzuring bij jouw rundvee?

05 februari 2018
-
2 minuten

Er zijn diverse factoren die kunnen duiden op pensverzuring. Deze factoren zijn te beoordelen door een aantal onderdelen onder te loep te nemen: het rundvee zelf, het voer en de papieren. Rundveespecialist Geertjan Fekken: “Als je bijvoorbeeld naar het rundvee kijkt, moet je onder andere de herkauwactiviteit controleren. Als een koe heel snel herkauwt, meer dan zestig keer per minuut, is de intensiteit niet op orde.”

‘De geschatte kosten van pensverzuring zijn 200 tot 300 euro per koe per jaar’

“Een ander voorbeeld, wanneer je naar het rundvee zelf kijkt, is het controleren van de consistentie van de mest. Dit kun je doen aan de hand van de laarsproef: als er geen zoolprofiel achterblijft op de mestflat en de mest niet aanzuigt bij het optillen van de laars, is de consistentie het meest ideaal.”

Op pad met rundveespecialist Edwin

Hoe kun je nog meer aan je rundvee zien wat de status van pensverzuring is? We gingen op pad met rundveespecialist Edwin van Werven om dit te achterhalen. In onderstaande video vertelt Edwin op welke punten je moet letten. 

Op pad met Edwin Rundveespecialist

Controleer je rundvee, voer en papieren

Pensverzuring kan je op kosten jagen. Zo zijn de geschatte kosten van pensverzuring 200 tot 300 euro per koe per jaar. Benieuwd naar de status van pensverzuring bij jouw rundvee? Om dit te beoordelen hebben we een checklist gemaakt, waarmee je de belangrijkste factoren kunt nalopen. Met deze checklist controleer je het rundvee, het voer én de papieren. Download de checklist hier.

Op zoek naar oplossingen voor pensverzuring?

Heb je vragen over pensverzuring of ben je op zoek naar passende oplossingen voor jouw rundvee? Neem vrijblijvend contact op met een van onze rundveespecialisten via: 0318-675430 of mail naar Edwin zelf.