Voeradvies geeft betere resultaten

01 december 2010
-
2 minuten

Zeugenhouders kunnen met de nieuwe voeders van De Heus rekenen op betere resultaten. Maar het gaat niet alleen om de voeders. De Heus geeft er een duidelijk advies bij. Dit bij elkaar zorgt voor een hoge biggenproductie.

Elk jaar geven wij van De Heus één van de varkensvoerlijnen extra aandacht. Dat wil zeggen dat we het voerassortiment in zijn geheel doorlichten. Bij deze gelegenheid passen we alle vernieuwingen op voedingsgebied toe. Dit is het afgelopen jaar met het zeugenvoer gebeurd. Het resultaat is een geheel up-to-date, breed en overzichtelijk assortiment. Belangrijk is dat de voeders de gehele cyclus bestrijken: dus van geltenopfok, dracht en lactatie tot en met de dekstal. Voor elk stadium is een vernieuwd, passend voer ontwikkeld. Ook voorzien we onze varkensspecialisten van de meest actuele informatie zodat zij de klanten goed kunnen adviseren, met de nieuwste kennis achter de hand.

Voeding

De kern van de vernieuwing is uiteraard het toepassen van de nieuwste kennis op het gebied van varkensvoeding. Eén heel belangrijke vernieuwing is een nieuwe vitamine D-bron. Deze verbetert het vrijmaken van calcium en fosfor. Daardoor komt de biestproductie beter op gang. Naast verbetering van het voer en de rantsoenen hebben we hulpmiddelen gemaakt om snel inzicht te krijgen in de resultaten van een bedrijf:

• Met de uierscorekaart maken we inzichtelijk hoe de spanning op de uiers is rondom het werpen.
• De biest- en melkscans geven aan hoeveel melk de zeugen produceren en wat de kwaliteit is.

Met de resultaten hiervan kan het voeradvies verder verbeterd worden. Nieuw is het toepassen van ‘knorgeluiden’ in de kraamstal. Deze geluiden zorgen voor meer rust doordat de zeugen als het ware voorbereid worden op de komende situatie.


Grafiek 1 Snellere biggengroei door innovatieve voeding. Toomgroei in de eerste levensweek. Innovatieve grondstoffen B en D zorgen voor een betere toomgroei door een hogere melkproductie.

Cruciale vragen

Verder zijn er zes vragen opgesteld waarmee we boven tafel krijgen waar problemen ontstaan en wat er nodig is om ze op te lossen. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kunnen we elke zeugenhouder naar minimaal twaalf gespeende biggen per worp loodsen. Met de vernieuwde samenstellingen en ontwikkelde hulpmiddelen staat het zeugenvoerassortiment als een huis. Dit geeft ons het volle vertrouwen dat we samen met u het beste resultaat behalen. Onze specialisten zullen de komende periode deze nieuwe aanpak met u bespreken.Assortiment