Succesfactoren voor gespeende biggen op brij

22 maart 2018
-
3 minuten

Op een groeiend aantal bedrijven worden biggen voor en/of na het spenen gevoerd door middel van vloeibaar voer. Dit heeft een aantal voordelen maar vraagt ook extra aandacht (vakmanschap) van de varkenshouder en een specifieke voeraanpak. Een absolute voorwaarde om biggen succesvol brij te kunnen voeren is het verstrekken van een homogeen mengsel. Dit resulteert in een betere voeropname waarbij tevens iedere hap dezelfde samenstelling heeft en gelijke nutriënten bevat. In de praktijk wordt vaak gekozen voor het verhogen van het drogestofpercentage om daarmee de homogeniteit te waarborgen, echter een té visceuze brij heeft een negatief effect op de voeropname en resulteert in voerophoping in de trog.

Premium biggenvoerfabriek Andel

Met de Premium biggenvoerfabriek in Andel heeft De Heus een productielocatie met unieke instrumenten om te voldoen aan een aantal specifieke eisen van maatwerkvoeders:

  • Afstemming tussen fijne (eiwitrijk) en grove (vezelrijk) maalfijnheid

Biggenvoeders zijn eiwitrijk. Voor een goede vertering moeten de eiwitrijke grondstoffen intensief worden gemalen. Tegelijkertijd moeten er vezel- en structuurrijke delen in het voer zitten die de maag en darmwand stimuleren. Een goede afstemming van de deeltjesgrootte is dus belangrijk voor een gezonde vertering, maar heeft ook een groot effect op de homogeniteit van de brij.

  • Specifieke grondstoffen en grondstofeisen

Doordat in Andel uitsluitend biggenvoeders worden geproduceerd is het ook mogelijk om grondstoffen te selecteren die het meest geschikt zijn voor biggen. In Andel worden dan ook ruim 50 unieke grondstoffen verwerkt. Zo wordt er gebruik gemaakt van geraffineerde vetten en onder andere speciale kwaliteit pulp.

  • Geschoonde granen uit geselecteerde regio

Ieder jaar wordt tijdens de oogst gekeken naar de kwaliteit van granen in diverse regio’s. Alleen granen met uitmuntende kwaliteit worden daarbij geselecteerd als grondstof voor het biggenvoer en vervolgens voor een jaar vastgelegd. Naast de hoge inkoopcriteria worden in Andel alle granen dubbel geschoond waardoor deze grondstoffen nauwelijks mycotoxines bevatten.

Homogene biggenvoeders

Het Brijteam ontwikkelde speciaal voor de jongste biggen, voeders die geschikt zijn om bij lage drogestofpercentages toch een homogene brij te kunnen voeren. Deze smakelijke kruimelvoeders hebben een zeer groot waterbindend vermogen en zakken daardoor niet uit. De voeders zijn tevens uitermate geschikt voor gebruik in automatische voedersystemen voor biggen in het kraamhok, zoals bijvoorbeeld Nutrix+. Door de biggen vóór het spenen te leren om plantaardige voedingsstoffen te verteren wordt de overgang naar de biggen opfok nog beter.

Het Brijteam heeft zeer goede ervaringen met deze speciaal samengesteld voeders. Vraag een proefpakket aan en vergelijk de homogeniteit ten opzichte van jouw huidige biggenvoer!

Klik hier voor het aanvragen van een proefpakket!