Rik Haverkate bouwt aan gezond bedrijf

23 april 2018
-
3 minuten

Vriendin met dansschool

Na vijf jaar bedrijfsleiderschap wilde Rik verder. “Duitsland beviel me wel, maar mijn vriendin had een dans­school in Nederland en dat gaf de doorslag om terug te gaan naar Overijssel.” Op een mooie locatie in Delden, in de buurt van het ouder­lijk bedrijf is Rik vorig jaar begonnen op een bedrijf met 5.700 vleesvarkens. “Aan de overname ging het maken van een heel plan vooraf”, licht Rik toe. “Ik maak deel uit van een maatschap met mijn vader en oom van het ouderlijk bedrijf met 120 melkkoeien, 3.700 vleesvarkens en een akker­bouwtak. Met adviesbureau Agra­Matic hebben we een plan opgesteld. Volgens dit plan kon ik mijn huidige bedrijf kopen en trekken mijn oom en vader zich de komende jaren terug uit de maat­schap, zodat ik het volledig overneem, terwijl zij genieten van een oude dag en alles toch finan­cieel gezond blijft.”

Eerste stap

Met Ronald Tibbe, specialist en verkoop­leider van De Heus, en dierenarts Godfried Groenland lichtte Rik volgens de Totaal­aanpak het varkensbedrijf door op het gebied van hygiëne, klimaat en voerinstal­laties. De afgeleverde slachtvarkens en aangeleverde biggen werden onderzocht. “Dit heeft geleid tot aanpassingen”, zegt Rik. “Ik ga met één van de twee vermeer­deraars verder. Zijn zeugenbedrijf past qua omvang precies bij mijn bedrijf en we werken goed samen.”

Lage voerkosten met brijvoer

Rik heeft helder voor ogen hoe hij zijn bedrijf financieel gezond houdt. “Ik streef naar een lage kostprijs door de voerkosten zo laag mogelijk te houden. Op het bedrijf van mijn vader krijgen de varkens allemaal brijvoer en dat gaat hier ook gebeuren. Dit is belangrijk om zo goedkoop mogelijk te voeren.” De Heus speelt bij dit streven een ondersteunende rol. Advies is voor Rik cruciaal. Ronald Tibbe is een goede spar­ringpartner en het Brijteam van De Heus berekent de meest gunstige rantsoenen. “Ik koop 20% van het voer bij De Heus, maar dit is wel de beslissende 20% aanvul­lend voer die bepaalt of de resultaten goed zijn. De combinatie van goede bedrijfsad­viezen en voedingskennis zijn voor mij de belangrijkste redenen om te kiezen voor De Heus.”

Gemengd bedrijf

De komende jaren heeft Rik nog genoeg uitdagingen. Over twee jaar stopt zijn oom en wordt hij verantwoordelijk voor het melkvee en een paar jaar later ook voor de varkens en akkerbouw op het ouderlijk bedrijf als zijn vader zich terugtrekt. Rik: “Zowel de varkens, melkkoeien als akker­bouw vind ik leuk om te doen en daarom hou ik graag een gemengd bedrijf. Bij mij staat niet de groei van het bedrijf centraal, maar het optimaliseren van de verschillende takken.”