Premium zeugenvoer voor voorspelbare vruchtbaarheid

13 juni 2016
-
3 minuten

Vruchtbare zeugen vormen de basis van een gezond zeugenbedrijf. Met premium zeugenvoer is vruchtbaarheid goed te sturen. Premium voer wordt gemaakt met geschoonde granen (minder mycotoxinen), verkleint de kans op vage klachten en zorgt voor een voorspelbare en constante vruchtbaarheid.

Ontwikkeling in de opfok

Vruchtbaarheid begint al bij de opfok van de gelten. Deze dienen tussen de 250 – 270 dagen geïnsemineerd te worden met een gewicht tussen de 140 – 160 kg. Om dit te controleren is wegen en het meten van de spekdikte noodzakelijk.  

In de opfok is het belangrijk dat de gelt voldoende calcium en fosfor verstrekt krijgt voor een goede ontwikkeling en een goed beenwerk. We streven een groei na van 720 gram vanaf 25 kg. Bij een te ‘schrale’ opfok zal de zeug zich onvoldoende ontwikkelen met als gevolg, uitstel van de eerste bronst. Bij een te ‘ruime’ opfok is er meer kans dat de zeug vroegtijdig afgevoerd moet worden en zullen de reproductieresultaten vanwege vervetting (uier, eierstokken) achterblijven.

Goede eisprong

De gelten dienen tussen de 210 en 230 dagen verplaatst te worden naar de dekstal waar ze kunnen wennen aan de voerligbox. Om goede vruchtbaarheidsresultaten te behalen moet de berigheid van de gelten in de dekstal en in de opfokstal geregistreerd worden. Op deze manier kan men de voergift van de gelten 7-10 dagen voor het beoogde inseminatiemoment verhogen naar 3,2 kg Premium Maxiflush voer. Dit is een speciaal voer met geschoonde granen dat veel en snelle opneembare suikers bevat voor een goede eisprong.

Spenen

Bij de zeugen is het belangrijk dat deze in een goede conditie gespeend worden. Graag zien we dat deze zeugen maximaal 4 mm afvallen tijdens de lactatieperiode. Hiervoor moeten de zeugen zeker 170 EW hebben opgenomen tijdens de lactatieperiode (5 dagen voor het werpen tot 25 dagen het spenen). Dit kan men bewerkstelligen door Premium Lactovoeders in te zetten. Deze voeders bevatten geschoonde granen (geen toxines), extra Omega-3 vetzuren, extra spoorelementen en vitamines, smakelijkere grondstoffen, constante grondstoffen samenstelling, grovere specifieke vezel en hogere beschikbaarheid van calcium en fosfor. Om een maximale eisprong te realiseren moeten zeugen die gespeend zijn vanaf dag 1 onbeperkt gevoerd worden. Premium Maxiflush is daar uitermate geschikt voor.

Welk zeugenvoer in welke fase?

Na de inseminatie is het belangrijk dat de zeugen de eerste 40 dagen voldoende voer krijgen om te herstellen en voor een goede innesteling van de embryo’s (hoog-laag-hoog voercurve). De laatste 30 dagen zijn belangrijk om goede geboortegewichten en vitale biggen te krijgen. Men kan hiervoor speciale premium drachtvoeders inzetten. Deze voeders bevatten naast geschoonde granen (geen toxines) ook Omega-3 vetzuren, extra spoorelementen en vitamines.

Natuurlijk zijn er ook heel veel andere (management) factoren van invloed op de vruchtbaarheid van de zeugen maar voeding is wel een belangrijke. Voor een optimaal resultaat kunnen onderstaande soorten premium zeugenvoeders ingezet worden:

  • Premium Maxiflush, veel snel opneembare suikers voor een goede eisprong.
  • Premium Dracht 1 voor een snel herstel van de zeug en een goede innesteling van de eicellen (uniformiteit).
  • Premium Dracht 2 voor vitale biggen met een goed geboortegewicht.
  • Premium Prelac, voor een ‘vlot’ afbigproces en een gemakkelijke voerovergang tussen dracht- en lactovoer.
  • Premium Lacto 1 voor een goede voeropname met een maximale melkgift.

Premium zeugenvoer

Al onze premiumvoeders zijn uitgevoerd met geschoonde granen en met de hiervoor al benoemde extra aanpassingen. Al deze aanpassingen zorgen voor een voorspelbaar resultaat, hoge voeropname, goede darmgezondheid, maximale weerstand, goede vruchtbaarheid en lange levensduur van de zeug.

Als deze ‘voerzaken’ goed op orde zijn en de juiste premium voeders (geschoonde granen) worden op de juiste momenten ingezet, dan is de eerste aanzet gedaan om goede voorspelbare vruchtbaarheidsresultaten te behalen.