Premium voeders voor topzeugen

01 juli 2015
-
2 minuten

Met het oog op de toekomst is een zeugenhouder altijd bezig om de bedrijfsvoering nóg verder te optimaliseren. Hiervoor is het noodzakelijk dat er constante en voorspelbare resultaten geboekt worden. Talloze onzekere factoren kunnen de resultaten echter beïnvloeden. Met de nieuwe premium voerlijn van De Heus kan voer als onzekere factor weggestreept worden.

Realiseren topresultaten

Ieder jaar neemt de productiviteit in de zeugenhouderij toe. De zeugen moeten continu topprestaties leveren. De huidige gangbare zeugenvoeders voldoen over het algemeen goed. Echter, de behoefte van een fokzeug, die worp na worp top moet presteren om meer dan 35 biggen per jaar te kunnen afleveren, ligt op een ander niveau. Om die topresultaten te realiseren zal de lat op voedingsgebied op het hoogste niveau gelegd dienen te worden. Ook in de topsport zien we dat: een wielrenner die dagelijks een etappe in de Tour de France rijdt maakt gebruik van meer uitgebalanceerde voeding dan u en ik.

Geschoond graan

Voor de topzeugen hebben wij de lat op voedingsgebied op het hoogste niveau gelegd door premium zeugenvoeders te introduceren. Eén van de belangrijkste aspecten van ons premium voer is dat er uitsluitend geschoond graan gebruikt wordt. Voor dit schonen maken we gebruik van een speciaal procedé waarbij het graan geblazen en dubbel gezeefd wordt. Dit doen we omdat we zo de hoeveelheid mycotoxinen aanzienlijk terug kunnen brengen. Daarmee worden niet alleen veel vage klachten voorkomen, maar wordt ook de vruchtbaarheid van de zeugen duidelijk verbeterd.

In grafiek 1 is te zien dat mycotoxinen ook een negatief effect heeft op de vrouwelijke nakomelingen. De vrouwelijke nakomelingen zijn duidelijk minder vruchtbaar, het aantal aanwezige follikels is duidelijk lager bij de nakomelingen van de zeugen die voer ontvangen hebben met een hoger niveau van het mycotoxine ZEA. Het schonen van de granen zorgt er bovendien voor dat andere onregelmatigheden, zoals onkruidzaden en zand, niet in het voer komen. Hierdoor krijgt het voer een stabiele hoge voedingswaarde en goede smaak en zullen de zeugen voorspelbaar presteren.


Grafiek 1: Negatieve effecten mycotoxinen op vruchtbaarheid
De reproductie van vrouwelijke nakomelingen (gelten) wordt duidelijk negatief beïnvloed als de moederdieren zeugenvoer krijgen met een verhoogd mycotoxine-gehalte.

Constante samenstelling

De premium zeugenvoeders zijn volledig gericht op een constant en voorspelbaar resultaat van de topzeugen. We gebruiken daarom vaste grondstoffen met minimale fluctuaties in nutritionele waarden. We laten ons dan ook niet verleiden om de samenstelling van het voer aan te passen, ook niet indien er wijzigingen zijn in de grondstofprijzen.

Om een constante hoge voeropname te bewerkstelligen, zorgen we met verschillende speciale ingrediënten voor een uitstekende smaak. Met de specifiek toegevoegde voedingsvezels zorgen we voor een goede darmgezondheid en daarmee voor fitte zeugen. Om maximaal de weerstand van de zeug en de vitaliteit van de pasgeboren biggen te ondersteunen maken we gebruik van een uitgebalanceerde visoliemix met een hoog aandeel van de benodigde Omega-3 vetzuren.

Tijdens de lactatie verliest de zeug belangrijke vitaminen en spoorelementen. Dit werkt negatief op de vruchtbaarheid en de levensduur. Met het premium zeugenvoer wordt dit verlies voor een groot deel opgevangen. Niet alleen bevat het voer extra veel vitaminen en spoorelementen, door de toevoeging van ons speciale product Nutrifit worden de aanwezige spoorelementen ook nog eens beter opgenomen. Dit komt de levensduur ten goede en zorgt ervoor dat de vruchtbaarheid op een constant hoog niveau blijft.

Door het schonen komen onkruid zaden en zand niet in het voer

Nog winst te behalen bij de toppers

Bij de zeugenbedrijven die momenteel top presteren is er nog een verbetering in de bedrijfsresultaten te behalen. Als we een analyse maken op basis van de resultaten in de Agrovision kengetallenspiegel, zien we dat zowel bij de bedrijven die bij de top behoren qua aantal gespeende biggen, als die bij de top behoren qua aantal geboren biggen, er winst te behalen is. In tabel 1 zijn de punten voor beide groepen te zien waarop nog winst te behalen is.

Tabel 1: Resultaten Agrovision kengetallenspiegel

Gericht sturen

Om voorspelbare resultaten te behalen, wil een zeugenhouder gericht kunnen sturen, maar wel met de behoefte van de zeug als uitgangspunt. De genetica en omstandigheden verschillen echter van bedrijf tot bedrijf en daarmee dus ook de behoeftes van de zeug. Het premium assortiment is zo samengesteld dat er specifiek op verschillende aspecten, zoals verzadiging en melkgift, gestuurd kan worden zonder dat de behoefte van de zeug uit het oog verloren wordt. Daarmee kan de zeugenhouder dus zelf bepalen waar hij zich bij de zeugen op wil richten. Wilt u meer weten en bekijken of premium zeugenvoer interessant is voor uw bedrijf, kijk dan op www.hetschoonstezeugenvoer.nl. Of neem contact op met de specialist die bij u op het bedrijf komt.