Nieuwe maiskuil al open?
De ene mais is de andere niet. Alle maispercelen groeien anders onder andere omstandigheden. Ras, grondsoort, bemesting, weersomstandigheden, kolfaandeel, hakseltechniek, etc., etc. Al deze verschillen zorgen ervoor dat de variatie in snijmais enorm is. Daarnaast is het effect van bewaring groot. Los van hoe veel de nieuwe mais kan verschillen van de vorige, is de nieuwe kuil die nog minder lang bewaard is altijd minder goed verteerbaar dan de oude kuil die al een jaar in bewaring zat.
Ballast kost melk
Ten opzichte van oude mais bevat verse mais een groter deel wat niet verteerbaar is voor de koe. We noemen dit ballast. De koe haalt geen energie of eiwit uit deze ballast. Sterker nog, het kost haar energie en eiwit om dit onverteerbare voer door het maagdarmkanaal te voeren. Het neemt wel ruimte in beslag op de totale drogestof opname. Dus daalt de opname van verteerbare drogestof. Daar komt nog bij dat het bestendige zetmeel wat de koe niet kan benutten in de darm een bron is voor slechte bacteriën en een risico is voor dikke darm verzuring. Al met al kost deze ballast melk.
Oplossing
Het goed benutten van verse mais brengt dus uitdagingen met zich mee. Bespreek met een van onze rundveespecialisten welke oplossingen het beste passen in jouw situatie. We helpen je graag om jouw maiskuil nu zo goed mogelijk te benutten. Daarnaast kijken we samen wat er komend jaar beter kan.
Over de auteur
Arnee Korevaar
Productmanager Rundvee
Arnee Korevaar is mede-auteur van dit artikel. Heb je nog vragen? Stuur een mail of bel via 06-11716429.