Loop jij hier als robotboer ook tegenaan?

12 oktober 2020
-
2 minuten

Hoe kan een melkrobot het werk verlichten en zorgen voor meer liters per koe.

Middels de Robot Rekentool kun je precies uitrekenen per doel wat er aangepast dient te worden om een optimaal resultaat te boeken.

Doel 1: Meer melk per koe
Bij een klant van robotspecialist Rick Grootendorst worden 60 koeien met de robot gemolken. "De melkproductie per koe was aan de lage kant en daarom hebben we de data uit de robot bekeken en geladen in het RobotExpert programma. Daaruit kwam een advies waar de klant behoorlijk van schrok. Maar de oude manier werkte niet en dus hebben we alles radicaal omgegooid."

  • Aanpassing melktoegang
  • Melkproductie, BSK
  • Voerstrategie; meer voer in de krachtvoerbox en minder op de robot

Doel is nu om van gemiddeld 30 kilo melk naar 35 kilo melk per koe per dag te gaan!

Doel 2: Meer melk door de robot
Jelmer Reitsma wil meer melk uit zijn robot halen; maar liefst 800.000 kilo melk met 75 koeien. Samen met zijn robotspecialist is er met de Robot Rekentool naar zijn wensen gekeken. Twee dingen werden aangepast:

  • De melktoegang: “Voorheen mochten de koeien wel 4 tot 5 keer per dag komen om gemolken te worden. Intussen is dat bijgesteld en meer afhankelijk van het lactatiestadium. Alleen al door deze verandering in de melktoegang ging de productie flink omhoog.”
  • Aanpassingen in de krachtvoerinstellingen: “Daarmee is de totale hoeveelheid krachtvoer gedaald, terwijl de koeien beter presteren.”

 Doel 3: Meer vrije tijd op de robot
Komt dit je bekend voor? Ben je wel tevreden over jouw productie per koe of de totale melkproductie per dag op de robot, maar de vrije tijd op de robot is toch wel erg krap. Hierdoor moet u meer tijd dan gewenst besteden aan koeien ophalen of het aanleren van de vaarzen. Minder werk met het ophalen van koeien is mogelijk als je meer dan 10-15% vrije tijd op de robot heeft.  Maar hoe weet je nu aan welke knoppen je moet draaien en wat aan te passen? Middels de Robot Rekentool kun je verschillende instellingen testen en jouw doel bereiken.

Benieuwd naar de Robot Rekentool? Probeer de rekentool nu zelf uit!