Kwix, een goed alternatief

22 maart 2018
-
3 minuten

Het aanbod van natte bijproducten neemt nauwelijks meer toe of is zelfs afnemend. Daarnaast groeit de vraag wel, want er zijn meer bedrijven die brij verstrekken en het aantal varkens per bedrijf stijgt.

Het alternatief is droge producten voeren en daarvoor zijn de volgende redenen:

  • Verlagen van de kostprijs
  • Opvangen van natte producten die (tijdelijk) wegvallen
  • Creëren van flexibiliteit op het bedrijf

In de markt is er een breed scala aan droge grondstoffen, zoals tarwe, gerst, mais en soja. Naast deze traditionele grondstoffen kunnen o.a. ook pulp, zonnepit en tarwegries enkelvoudig worden gevoerd. Tevens zijn er verschillende reststromen uit de bakkerij industrie beschikbaar. Welk product je kunt voeren hangt onder andere af van de silocapaciteit en het soort silo dat beschikbaar is. De producten worden vaak in volle vrachten geleverd, zodat je per vracht minimaal 30 ton (50 m3) moet kunnen opslaan. Sommige producten hebben minder goede loopeigenschappen waardoor het in een vlakbodemsilo moet worden opgeslagen. Houdt hier dus rekening mee als je wilt investeren in een extra silo.

Kwixen

Goede alternatieven voor losse grondstoffen zijn Kwixen. Dit zijn geperste mengsels van grondstoffen; korrel of kruimel. De Heus heeft in het assortiment een aantal Kwixen met ieder een specifieke grondstofsamenstelling. Zo is er bijvoorbeeld een Kwix met een hoog eiwitgehalte en een ander juist met een hoog aandeel gerst. Zo kan elke varkenshouder de keuze maken welke Kwix het best past bij zijn bedrijf. Je brijvoerspecialist vertelt je er graag meer over.

VOORDELEN

Ten opzichte van losse grondstoffen hebben de Kwixen een aantal specifieke voordelen;

  • Goede loopeigenschappen in de silo
  • Fijnere maling dan losse grondstoffen wat resulteert in een betere benutbaarheid van nutriënten
  • Geeft een homogenere brij, omdat het persproces zorgt voor betere ontsluiting van het zetmeel