Interview binnenvaartschipper Freek & Betty

28 november 2016
-
3 minuten

Freek en Betty varen al 26 jaar voor De Heus Voeders over de Nederlandse binnenwateren met hun boot 'De stad Nijkerk 1'. Hoog tijd om eens te vragen wat zij allemaal doen en meemaken onderweg! Tot en met 6 september heeft iedereen zijn vraag kunnen inzenden. De tien leukste vragen hebben wij gesteld aan Freek en Betty.

Sjef stelde de vraag; Bij Transport over weg dient men rekening te houden met gewicht en overbelading, daar gebuikt onze wetgever een weegbrug voor, maar hoe werkt dat in de binnenvaart? Heeft de wetgever ook een soort weegbrug waar men het schip kan wegen en wat mogen jullie maximaal laden aan tonnage?

 

Danny, Laurens en Albert willen alle drie graag weten hoe het zit met rij-(vaar) en rusttijden en stelde (bijna dezelfde) vraag: Chauffeurs hebben de rijtijdenwet waar aan voldaan moet worden, hoe is dat geregeld in de scheepvaart?

 

Koen en Daniel stelden nagenoeg dezelfde vraag; Wat is het leukste of mooiste dat jullie hebben meegemaakt op het water?

 

Roel stelde de vraag; Hoelang duurt het voordat het schip leeg geschept is door de kraan? En is dat niet efficiënter te doen door bijvoorbeeld het leeg te zuigen?

 

Gerrit en dhr. Koopman stelden beide de vraag; Hoeveel ton hebben jullie in die 26 jaar al verscheept voor De Heus?

''In deze 26 jaar hebben we ruim 982.000 ton aan grondstoffen vervoerd''

 

Chiel stelde de vraag; Wat wilde je het liefst worden toen je nog klein was?

 

Simone stelde namens haar zoon de vraag; Als het vriest en er ligt ijs wie bepaalt dan dat er nog gevaren mag worden en door hoe dik ijs kunnen jullie varen zonder schade?

 

Sander stelde de vraag; Als het schip helemaal vol geladen is, ligt er dan water in het gangboord en hoe komen jullie dan voor op zonder natte voeten?

 

Frans stelde de vraag; Ook in de scheepvaart moet efficiënt gevaren worden, hoe houden jullie hier rekening mee?

 

Jan stelde de vraag; Moet na elke reis het ruim 'gebobcat' en geveegd worden? En met wat voor kraan worden jullie gelost?