Hoogwaardiger varkensvoer dankzij investeringen

14 oktober 2020
-
3 minuten

In de mengvoerfabriek in Veghel wordt hoogwaardig varkensvoer geproduceerd. De locatie bedient voornamelijk varkensklanten in het zuiden van Nederland en in België. De fabriek is volledig gespecialiseerd in de productie van zeugen-, vleesvarkens- en biggenvoer voor de laatste fase. De fabriek is uniek, omdat het gespecialiseerd is in slechts één diercategorie, waarbij het extra efficiënt kan werken, omdat alle prestart en speenvoeders in Andel geproduceerd worden. Hierdoor kan extra gestuurd worden op specifieke kwaliteitseisen van de grondstoffen. Om efficiënt te kunnen produceren ligt het aan het water, zodat grondstoffen zoveel mogelijk per boot aangevoerd kunnen worden. Ook ligt het kort aan de snelweg om klanten snel en efficiënt te kunnen beleveren. Door een goed ingerichte laadstraat kan een nieuw te laden vracht van 32 ton binnen 15 minuten weer op de snelweg zijn.

Constante voer en bijna geen mycotoxines

Het afgelopen jaar is er opnieuw hard gewerkt om de fabriek naar een hoger niveau te brengen. Al enkele jaren worden er volop geschoonde granen verwerkt in onze zeugenvoeders. Tot op heden voerden we de grondstoffen apart aan vanaf onze locatie in Andel. De huidige genetica vraagt om constante en kwalitatief hoogwaardige voeders.

Walsen: belangrijk onderdeel van de Matrix-Walstechnologie

Aangezien granen voor rond de 60% van het voer uitmaken, is het logisch om deze zo constant mogelijk en met zo’n laag mogelijk mycotoxinegehalte aan te bieden. Door gebruik te maken van geschoonde granen komen mycotoxines en onzuiverheden, zoals onkruidzaden niet in het voer, waardoor dit constanter van kwaliteit is en veiliger.

Extra schoon graan

In Veghel wordt, net als in Andel, graan geschoond met het Blazee 2-principe. Dat wil zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van afzuiging en diverse zeven om de grondstoffen perfect schoon te krijgen. Het systeem is volledig automatisch, zodat er altijd voldoende grondstoffen in voorraad zijn. Enkele keren per week wordt een grote container met uitgezeefd product afgevoerd naar de vergisting. Jos Geene, bedrijfsleider van de fabriek: “Grondstofkwaliteit krijgt echt een andere dimensie. Op het oog schone producten blijken helemaal niet zo schoon als ik zie hoeveel we hier soms nog uit kunnen zeven. Het was een behoorlijke klus om de installatie in het proces te integreren, maar het voegt wel degelijk iets toe aan het productieproces.”

Optimale deeltjesgrootte met nieuwe installatie

Een ander groot en belangrijk project binnen de fabriek is de installatie van de Matrix-wals-technologie. Na uitgebreid onderzoek en het opdoen van praktijkervaringen met voer uit de fabriek in Nijkerk is ervoor gekozen om de Matrix-wals-technologie ook op de locatie in Veghel in te bouwen. Ook dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Het doseringsproces is namelijk opgesplitst in twee stromen. Daarbij kan gekozen worden voor de hamermolens of voor de walsenlijn. Op deze manier is het mogelijk om producten fijn dan wel grover in te doseren. In combinatie met de al aanwezige expanders en persen is het plaatje compleet. Er kan nu per recept bepaald worden hoeveel grove vezels erin moeten. Zo zijn bij zeugenvoer meer grove vezels nodig voor een optimale maag-darmgezondheid. Voor vleesvarkens is juist de voerconversie heel belangrijk. Daar past licht en goed ontsloten voer en, indien noodzakelijk, een fractie grove vezel. Jos is trots op de nieuwe technieken in de fabriek. “Het is fijn om met nieuwe technieken te werken in een efficiënte fabriek. Met ons enthousiaste team kunnen we nu het maximale uit de grondstoffen halen.” Hiermee kunnen we perfect de wensen van onze klanten invullen.