Hittestress dit jaar (wel) een stap voor zijn?

04 mei 2021
-
3 minuten

Op dit moment lopen de temperaturen ’s nachts nog terug tot het vriespunt.  Hittestress lijkt daarom misschien nog ver weg. Effectieve maatregelen vragen echter voorbereiding.  

Afgelopen jaren hebben ons geleerd dat de zomers steeds uitdagender worden voor de koeien. Het voorkomen van de negatieve gevolgen van hittestress vergroot je werkplezier en kan duizenden euro’s opleveren. 

Maak daarom nu al een plan hoe je dit jaar de effecten van hittestress gaat beperken. De mate van hittestress wordt onder andere bepaald door de temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid, zonnestraling en de mogelijkheid tot afkoelen. Probeer hier de omgeving van de koeien zo goed mogelijk op aan te passen. 

Ventilatie 

Met ventilatoren verhoog je de windsnelheid. Elke m/sec extra luchtverplaatsing zorgt voor een daling van de gevoelstemperatuur met 2°C. Daarnaast zorgen ventilatoren ervoor dat warme en vochtige lucht afgevoerd wordt. Check je ventilatoren en maak ze stofvrij, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Een grote ventilator geeft op 5 meter afstand een luchtverplaatsing van 2 m/sec. Op 10 meter afstand is dat nog maar 1 m/secMeet eventueel de luchtverplaatsing op verschillende plekken in de stal om te bepalen of je ventilatie voldoende is. 

Sproeien 

De mogelijkheid tot afkoelen kun je realiseren door bijvoorbeeld de koe met water te koelen. Behandeling van 30 sec sproeien, gevolgd door 5 min droogblazen, en dat een aantal keer herhalen, is een effectieve manierLet bij het gebruik van water wel op de hygiëne. Houd de ligboxen droog. Koeien mogen vochtig worden, maar het water hoeft er niet van af te lopen. 

Zon 

In de schaduw is het koeler dan in de zon. Daarom houden we koeien binnen tijdens de hete uren. Zorg er echter ook in de stal voor dat de instraling van de zon tegengehouden kan worden.  

OmniGen

Al 20 jaar beschermt OmniGen koeien tegen de negatieve gevolgen van hittestress. Sinds 2015 heeft het hier zelfs een Europees patent voor gekregen. Het duurt echter tot 6 weken voordat OmniGen effectief is. Begin daarom op tijd met voeren 

OmniGen helpt om de melkproductie in de zomermaanden op peil te houden, doordat het zorgt voor: 

  • Een lagere lichaamstemperatuur 
  • Een lagere ademhalingsfrequentie  
  • Een hogere drogestof opname  
  • Een hogere algehele weerstand 

We zien een stabieler celgetal en minder (gezondheids)problemen tijdens én na de hitte. Koeien herstellen makkelijker. 

Meer weten over OmniGen? 

Bekijk alle productinformatie en neem contact op met jouw rundveespecialist. Doe je dat nu, dan ontvang je een zonnebril om jezelf te beschermen tegen de zon!