Goede aanvulling op zeugenmelk cruciaal

14 augustus 2018
-
3 minuten

Door de betere genetica van zeugen stijgt het aantal geboren biggen per worp al jaren. Voor ondernemers is het echter een hele uitdaging om alle biggen gezond groot te krijgen. Een groter aantal biggen zorgt namelijk ook voor een daling van de geboortegewichten. Op de juiste manier bijvoeren is dan erg belangrijk.

 

Vraag het gratis precisie dosering proefpakket aan

Laag geboortegewicht

Voor elke geboren big boven de 14, zakt het geboortegewicht met ongeveer 35 gram per big. Een toom van 17 biggen weegt hierdoor vaak al 100 gram lichter per big. Het is belangrijk dat deze lichtere biggen ook voldoende biest op nemen. Bij grote tomen is het daarom goed om de biggen wisselend te laten drinken. Het zorgt ervoor dat elke big voldoende biest krijgt, want zoals iedereen weet is een goede biestopname essentieel voor de verdere ontwikkeling van de big.

Bijvoeren

We willen de biggen het liefst zoveel mogelijk bij de eigen moeder opfokken, maar vaak is de melkproductie van de zeug de limiterende factor bij grote tomen. Daarom is het verstandig om al van dag twee Nursemilk bij te voeren bij de biggen. Hoe sneller een big in aanraking komt met andere voedingsproducten dan alleen zeugenmelk, hoe beter het darmstelsel zich aanpast aan het verteren van deze hoogwaardige voeders. Nursemilk, Nursemeel en Nursekorrel van De Heus zijn goede aanvullingen op de zeugenmelk. Maak nu kennis met het uitgebalanceerde assortiment Romelko Premium Biggenvoer en vraag een gratis proefpakket aan met daarin 40 kilogram premium voer, inclusief een set maatscheppen en maatbeker

Wennen aan het voer

Vanaf dag twee tot ongeveer 14 dagen kan men de Romelko nr.1 biggenvoeders in melkvorm of droog verstrekken. Daarna kan men overgaan op de Romelko nr. 2 en nr. 3 voeders. Hoe eerder er wordt gestart met het bijvoeren, hoe meer biggen zullen eten voor spenen. Het is daarom belangrijk om vroeg te starten met het voeren van een Romelko nr.1 biggenvoer. Het vroeg verstrekken van Romelko nr.1 biggenvoer zorgt ervoor dat biggen op zeer jonge leeftijd leren eten. Hierdoor zullen meer biggen van de toom beginnen met voer opnemen en zal de gemiddelde voeropname hoger zijn. Ook zullen ze zwaarder gespeend worden en zullen ze gezonder en makkelijker opstarten na het spenen. In verschillende proeven hebben we dit keer op keer aangetoond.

Speendip voorkomen

Bij de biggen die voldoende melk/voer hebben opgenomen in de kraamstal, zie je minder problemen na het spenen. Dit komt doordat deze biggen een geleidelijke voeropname hebben gehad na het spenen. Ze vertonen dus niet de bekende speendip (zie onderstaande grafieken). Vroeg en voldoende bijvoeren in de kraamstal loont dus.


Heb je vragen hierover of wil je eens sparren met een van onze biggenspecialisten, neem dan gerust contact met ons op.

Of ervaar zelf het effect van premium precisie in jouw kraamstal en vraag het GRATIS proefpakket aan van 40 kilo premium voer.