Gezondere biggen met de mini-fermentor

22 november 2019
-
3 minuten

Het Brijteam van De Heus heeft een techniek ontwikkeld waarmee gefermenteerd biggenvoer toegankelijk is geworden voor iedere zeugenhouder. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van het door De Heus ontwikkelde en gepatenteerde CombiFerm en een mini-fermentor.

Waarom bijvoeren in de kraamstal? Voor de gezondheid van de biggen is het goed om ze in het kraamhok bij te voeren. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 1. Leren eten
 2. Leren verteren
 3. Leren drinken door een nippel
 4. Hogere groei in het kraamhok
 5. Betere overleving
 6. Optimale darmgezondheid door het voeren van veel en goede melkzuurbacteriën

Probiotica voor optimale darmflora

In een optimale situatie zou je willen bijvoeren met probiotisch voer (voer met micro-organismen), omdat dit zeer bevorderlijk is voor de darmgezondheid. Om praktisch redenen was dat echter voor maar weinigen weggelegd. Met de nieuw ontwikkelde techniek is het echter wel voor iedere zeugenhouder mogelijk om bij te voeren met gefermenteerd voer en zo de darmflora van de biggen te stimuleren met veel en goede melkzuurbacteriën.

Goede fermentatie

Door voer te fermenteren (voorverteren) kunnen veel goede melkzuurbacteriën gekweekt worden. Maar als je dat aan de biggen wil voeren, is het van cruciaal belang dat je elke dag een constante hoge kwaliteit voer kunt maken. En dat is niet eenvoudig. De Heus heeft de afgelopen jaren echter een stabiel fermentatieproces ontwikkeld: CombiFerm. Dit proces is met behulp van een mini-fermentor nu aangepast voor het bijvoeren van biggen.

Hoe werkt het?

In een speciale menger, de mini-fermentor, wordt het gefermenteerde voer gemaakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciale basis: OptiBig. Deze basis wordt met warm water in de mini-fermentor gemengd en er wordt een speciale bacteriecultuur aan toegevoegd. Deze cultuur bevat geselecteerde bacteriestammen die zorgen voor een optimaal fermentatieproces.

De mini-fermentor

De geïsoleerd en verwarmde minifermentor zorgt door het geautomatiseerde proces voor de juiste temperatuur. Het roerwerk is dusdanig ingesteld dat het voor een goede homogeniteit zorgt, maar voorkomt dat er veel luchtinslag plaatsvindt. Zodra de gewenste pH is bereikt, wordt het specifieke aanvullende voer toegevoegd. Na een korte inweek en mengtijd is het proces klaar. 

Bijvoeren

Het mengsel kan, gedurende de hele dag, eenvoudig aan de biggen in het kraamhok verstrekt worden. Tevens is het mengsel erg geschikt om na het spenen te voeren. De beste resultaten worden bereikt als er ergens tussen dag drie en acht na de geboorte met het gefermenteerde voer gestart wordt. Hierdoor heeft de big een geruime tijd voor het spenen de beschiking over het voer met veel melkzuur en melkzuurbacteriën. OptiBig en het bijpassende aanvullende voer worden in de gespecialiseerde biggenvoerfabriek in Andel geproduceerd. De producten uit deze fabriek voldoen aan de hoogste eisen, onder andere de specifieke herkomst van de geschoonde granen en het gebruik van hoogwaardige additieven, zoals specifieke vetten en aminozuren. Met OptiBig en het nieuwe procedé heeft De Heus opnieuw een troef in handen voor een hoogwaardige biggenopfok.

Voordelen van gefermenteerd biggenvoer

 • Gezondere biggen
 • Betere resultaten na het spenen
 • Lagere uitval
 • Hogere groei en scherpere voederconversie
 • Reductie van het medicijngebruik

Persoonlijk advies over gefermenteerd biggenvoer

Vul het contactformulier hieronder in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met je op om advies te geven over wat gefermenteerd biggenvoer voor jouw situatie betekent.