Een speendip is goed te voorkomen

29 juni 2017
-
2 minuten

De welbekende speendip, of energiedip, ontstaat wanneer biggen die gespeend worden van hun moeder, in een negatieve energiebalans komen door een tekort aan energie. Je kunt dit merken aan de biggen, doordat ze na het spenen minder vitaal gedrag laten zien en minder vocht en voeding opnemen en zo in een negatieve spiraal belanden met alle gevolgen van dien. Om ervoor te zorgen dat deze dip niet optreedt is het belangrijk om op de juiste manier te voeren.

Het begint in de kraamstal

Biggen hebben na het spenen voldoende nutriënten en energie nodig. Maar als je pas na het spenen begint met voeren, dan zullen ze niet voldoende voer opnemen. De biggen hebben voor spenen niet geleerd om voer op nemen en om plantaardige grondstoffen te verteren. Het is daarom belangrijk dat er al voor het spenen, in de kraamstal, een goede voeropname gerealiseerd wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat de big gewend raakt aan het opnemen en verteren van voer.

Aansluitend voer

Het voer dat de biggen na het spenen krijgen moet perfect aansluiten op wat ze bij de zeug in de kraamstal gehad hebben. Op deze wijze zorg je ervoor dat er direct na spenen geen nieuwe voedingscomponenten worden aangeboden waardoor de vertering goed blijft lopen. Ook de wijze waarop voer en water de eerste dagen na spenen worden aangeboden is belangrijk. Beide dienen zeer gemakkelijk beschikbaar te zijn.

Dubbel geschoonde granen

Voor jonge biggen is ook de kwaliteit van het biggenvoer essentieel. Het voer moet goed verteerbaar zijn, opdat de nutriënten goed opgenomen worden en de big goed groeit en weerstand opbouwt. Er mogen daarom geen stoffen in het voer zitten die de opname bemoeilijken (mycotoxinen e.d.). Deze verstorende stoffen kunnen eigenlijk alleen uit het voer gehouden worden door de granen voor het verwerken dubbel te schonen. Het is een extra stap in het productieproces van het voer, maar wel eentje die essentieel is bij het voorkomen van een speendip.

Premium biggenvoer

De verschillende Romelko premium biggenvoeders zijn opgebouwd vanuit dezelfde grondstofbasis. Dit zorgt ervoor dat ze perfect op elkaar aansluiten en de overgang soepel verloopt. Daarnaast worden er voor premium biggenvoeders alleen dubbel geschoonde granen gebruikt. Bovendien bevat de opeenvolgende voeders specifieke enzymen die nodig zijn om plantaardige bestanddelen te kunnen verteren.