Consumenten mogen kijken

01 juli 2010
-
3 minuten

Laat burgers zelf zien hoe we tegenwoordig varkens houden. Met dit doel bouwde de familie Van Zutphen een zichtstal. Bennie Jolink, ambassadeur van de stichting Varkens in Zicht, was bij de opening.

De zichtstal van de familie Van Zutphen bevindt zich in het landbouwontwikkelingsgebied van Zijtaart nabij Veghel. De zichtstal maakt onderdeel uit van een nieuw bedrijf, De Daltonhoeve, met vijfhonderd zeugen. Via de zichtstal krijgen consumenten een duidelijk en eerlijk beeld van de hedendaagse varkenshouderij. Bennie Jolink verrichtte op 29 april de opening samen met Ruud van Heugten, gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Brabant, en de kinderen van Van Zutphen. De afgelopen jaren groeide bij varkenshouders het besef dat zij de ruimte om te ondernemen in dialoog met de samenleving moeten verwerven en behouden. Deze dialoog vraagt een voortdurend contact tussen varkenshouders en consumenten. Het is belangrijk dat consumenten niet alleen via de media worden geïnformeerd maar ook zelf zien hoe op de hedendaagse varkensbedrijven mensen werken die van hun beroep houden.

Consumenten moeten een eerlijk beeld krijgen.

 

Zelf kijken

Consumenten mogen zelf komen kijken. Alle sprekers bij de officiële opening van De Daltonhoeve kwamen tot die conclusie. Erik van Zutphen onderstreepte dit ook in zijn prachtige speech, waar de liefde voor het vak vanaf droop. Boeren moeten zich niet afsluiten als er kritiek op hun sector wordt geuit. Zij moeten juist trots zijn op hun vak en zich als ambassadeur van hun bedrijf opstellen. Op zijn of haar werkwijze moet niets aan te merken zijn. Begin daarom eerst met in je eigen regio het draagvlak voor het bedrijf te vergroten door openheid van zaken te geven en eventueel te verwijzen naar één van de zichtstallen in Nederland. Het verkrijgen van waardering is essentieel voor de varkenshouderij in de komende tien jaar, volgens één van de sprekers. De sector moet daarom een proactieve houding aannemen om de kritiek vanuit de media en consument te kunnen weerleggen. Dit geldt voor varkenshouders afzonderlijk en de sector als geheel.

Wees trots op het vak en draag dit uit

Wees zichtbaar trots op jouw bedrijf en de sector. Ook De Heus is ervan overtuigd dat een zichtstal, zoals van de familie Van Zutphen, daaraan zeker zal bijdragen.