Balans voederwaarde en vroegheid

01 februari 2012
-
3 minuten

Voor de gezondheid van de koe moeten energie, eiwit en structuur van het ruwvoer in balans zijn. Het is daarom belangrijk een maïsras te kiezen dat past bij uw bedrijfsomstandigheden.

Met ruwvoer gok je niet. Het is verstandig om nu alvast te kijken welk ras u gaat kiezen in 2012. U kiest een ras op basis van resultaten. We noemen de resultaten van rassen betrouwbaar als ze drie jaar of langer onderzocht zijn. Of de maïsoogst slaagt, hangt niet alleen af van de opbrengst en voederwaarde maar ook van de vroegheid van een ras. Kies dan ook een ras dat in uw situatie vroegrijpheid en voederwaarde het beste combineert. In grote lijnen onderscheiden we in Nederland drie teeltregio’s. Ten eerste de kust, die gekenmerkt wordt door wind, koudere zomers en mildere winters. De tweede teeltregio is het traditionele maïsgebied in Zuidoost-Nederland. Hier kunnen we de late rassen zaaien. Tot slot kennen we een middengebied. Hier hoeven we, als de grond het toelaat, niet de allervroegste rassen te telen. Laat me u meenemen langs een selectie van onze rassen.

Bravour

Bravour is het meest verkochte maïsras bij De Heus. Het heeft de beste combinatie wat betreft VEM, zetmeel en opbrengst. Bravour is een vroeg ras met goede landbouwkundige eigenschappen en een hoge bladvlekkenziekte-resistentie. Dit ras komt goed tot zijn recht in de middenstrook van Nederland.

Baracco

Baracco is de middenvroege nieuwkomer en vooral inzetbaar in het oosten en zuiden van het land. Baracco heeft uitstekende eigenschappen en is ook als dubbeldoelras in te zetten. Dankzij de hoge VEM- en ds-opbrengst zijn de verwachtingen hooggespannen. Het ras laat zich goed telen in plaats van bijvoorbeeld Ronaldinio of Multitop.

Fortran

Fortran kunt u inzetten om een ruwvoertekort te verminderen. Het ras zorgt voor heel veel massa. Fortran is niet het vroegste ras, maar heeft wel meer tijd voor een goede ontwikkeling. Kortom: een betrouwbaar ras met een hoge oogstzekerheid. Dit product is inzetbaar in Midden-Nederland.

Salgado

Met de oude bekende allrounder Salgado staat er een stevig en gezond gewas. Salgado geeft een vroege oogst met veel zetmeel. Dankzij de goede resistentie tegen bladvlekkenziekte, builenbrand
en stengelrot heeft het ras weinig ziekteproblemen. Het ras presteert het beste op de noordelijke en oostelijke zandgronden, in de kustgebieden en op koudere kleigronden.


Maïsrassenadvies 2012.