6 tips voor een goede weidegang

23 maart 2022
-
5 minuten

Rintsje Veltman, Rundveespecialist en Weidecoach bij De Heus Voeders, geeft je een aantal aandachtspunten rond het opstarten van de weidegang. Bekijk hieronder de video van Rintsje voor de 6 tips.

1. Bouw rustig op!

Na een winter ingekuild voer moet de pens van de koe weer aan vers weidegras wennen. Het duurt 10 tot 14 dagen voordat de pensmicroben hier op ingesteld zijn. Probeer de weidegang daarom rustig op te bouwen. Begin rond het middaguur met weiden en weid een paar uur per dag. Stuur de koeien ook niet met een lege pens naar buiten.

Bekijk de 6 tips

Weidecoach Rintsje geeft je 6 tips over de weidegang

2. Voorweiden

We hebben een zachte winter gehad. Als er nog veel oud gras staat dat lang uit de winter komt, is voorweiden een goede oplossing. Ga met de koeien elke dag over 1 perceel. De koeien zullen het oude gras afweiden, waardoor dit weer gaat groeien.

3. Bijvoeding op stal

Bij 3 uur weiden per dag in de eerste week, blijft er nog 21 uur per dag over. Weidegras is dus eigenlijk bijvoeding naast het winterrantsoen.

4. Suikers en eiwit!

Wat zit er nu in dat gekke groene spul? Koude nachten met overdag zon geven suikers in het gras. Veel suikers betekent minder eiwit in gras. Dit kan ook bijna niet anders, want de drijfmest ligt er nog maar net op en de kunstmest wordt nu in de 2e helft van maart gestrooid. Houdt het eiwit in het rantsoen daarom de eerste weken op hetzelfde niveau als wat je op stal voerde.

5. Maximaliseer saldo

Met de huidige krachtvoerprijzen is het aantrekkelijk om een paar kilo minder krachtvoer te gaan voeren zodra de koeien buiten lopen. Ga je voor een gelijke melkopbrengst of voor meer melkopbrengst? Bedenk hierbij dat 1 kilo krachtvoer nog steeds 2 kilo melk oplevert. Zorg dat de plus van de 1000 tot 1050 VEM in weidegras MEER melk oplevert en dus ook meer melkgeld!

6. www.kijkopgras.nl

Vanaf week 14, dat is begin april, staan op deze website de gegevens van onze vers gras analyses. Wekelijks wordt er op 6 bedrijven in Nederland een vers gras monster genomen. Dit wordt door Eurofins geanalyseerd. Iedere vrijdag komen deze cijfers op onze website www.kijkopgras.nl te staan. De 6 bedrijven zijn verspreid over Nederland en verschillen ook naar grondsoort. Ook zitten er 2 biologische bedrijven bij.

Kijk op Kijk op Gras

Samenvattend

  • Bouw rustig op
  • Overweeg voorweiden als er veel oud gras staat
  • Kort niet gelijk de bijvoeding op stal
  • Suikers en eiwit, stem hier de bijvoeding op af
  • Ga voor extra melk uit gras
  • Voor actuele gras cijfers naar regio en grondsoort www.kijkopgras.nl.