Clostridium bij biggen en varkens

Oorzaken, symptomen, gevolgen en oplossingen

Wat is clostridium?

Clostridium is een geslacht van anaerobe, sporenvormende bacteriën die in verschillende omgevingen kunnen overleven, waaronder de darmen van dieren, zoals biggen en varkens. Enkele soorten kunnen ziekten veroorzaken die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij varkens. Deze bacteriën produceren namelijk toxines die schadelijk zijn voor het dier. 

Wat zijn de oorzaken van clostridium bij varkens?

De belangrijkste oorzaken van clostridiuminfecties bij varkens zijn gerelateerd aan factoren zoals onhygiënische omstandigheden, stress, en plotselinge veranderingen in dieet. Clostridiumbacteriën kunnen zich via de uitwerpselen van geïnfecteerde dieren verspreiden naar voedselbronnen of in de leefomgeving. Bovendien kan een overmatig gebruik van antibiotica leiden tot een verstoorde darmflora, waardoor clostridiumbacteriën de kans krijgen om te groeien en toxines te produceren.

Hoe ontdek je clostridium bij varkens?

Het opsporen van Clostridium bij varkens begint met het goed in de gaten houden van symptomen zoals waterige of bloederige diarree, minder eetlust, lusteloosheid en een opgezwollen buik. Deze symptomen kunnen wijzen op een infectie. Een dierenarts moet de varkens onderzoeken om andere ziekten uit te sluiten en te kijken naar tekenen van ernstige darmproblemen, zoals gasophoping of abnormale inhoud in de darmen. In het laboratorium worden tests uitgevoerd met mestmonsters om te zien of de Clostridium-bacterie aanwezig is, en om te bepalen om welke soort het gaat. Ook worden er tests gedaan om de giftige stoffen die de bacterie kan produceren op te sporen, zoals met ELISA of PCR. Bloedtests kunnen helpen om te zien of er antilichamen tegen deze gifstoffen zijn, wat wijst op een recente of actieve infectie. Als een varken plotseling sterft, kan een autopsie nodig zijn om de typische schade door Clostridium in de darmen, zoals weefselafbraak en zweren, te bevestigen. Het is belangrijk om de gezondheid van de varkens regelmatig te controleren en snel te handelen bij de eerste tekenen van ziekte om de infectie onder controle te houden en ernstige problemen te voorkomen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je ook een van de digitale nieuwsbrieven van De Heus ontvangen? Wij houden je graag op de hoogte met relevante informatie uit jouw sector.

Wat zijn de gevolgen van clostridium bij varkens en biggen?

De impact van een Clostridiuminfectie op varkens kan sterk variëren en hangt af van de ernst van de infectie. In minder ernstige gevallen kunnen varkens last hebben van symptomen zoals diarree en algemeen ongemak. Deze symptomen zijn meestal beheersbaar, maar vereisen nog steeds aandacht om te voorkomen dat de situatie verslechtert. Echter, in meer ernstige gevallen kan de infectie leiden tot necrotische enteritis, een ernstige aandoening waarbij delen van de darmweefsels afsterven. Deze aandoening kan snel leiden tot acute gezondheidsproblemen en zelfs het overlijden van het varken.

De economische gevolgen van ernstige Clostridiuminfecties bij varkens zijn aanzienlijk. het leidt tot hogere sterftecijfers en zorgt ervoor dat overlevende dieren langzamer groeien en minder efficiënt voer omzetten. Dit verlengt de tijd tot ze slachtgewicht bereiken, verhoogt de voerkosten en verlaagt de algehele productiviteit. 

Een goed preventie -en controle beleid heeft dus een grote invloed op de gezondheid en winstgevendheid van jouw varkens en biggen


Hoe kan je clostridium voorkomen?

Preventie van Clostridium bij varkens omvat een combinatie van goede hygiënische praktijken, adequaat management van dieettransities en het minimaliseren van stressfactoren. Het handhaven van schone en droge huisvesting is cruciaal om de verspreiding van infecties te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een evenwichtig dieet te hanteren dat de darmgezondheid ondersteunt en het gebruik van probiotica te overwegen om een gezonde darmflora te bevorderen. Premium varkensvoer kan hierbij een uitkomst bieden. Regelmatige vaccinatie en strategisch gebruik van antibiotica onder veterinaire supervisie kunnen ook helpen om deze infecties onder controle te houden.

Hulp nodig?

Samen met De Heus sta jij er niet alleen voor. Neem contact op een van onze specialisten voor advies over clostridium.

Contact Of bel Albert op 06-20019293

Albert Everts

Specialist Varkens