We gaan weer oogsten !

18 juni 2019
-
2 minuten

Deze week wordt er weer geoogst. De vroege vogels gaan alweer voor de 3de snede, degene van 15 mei de 2 de  snede en ook bij die van het 15 juni land kan het gras eraf! Maaien is nu aan de orde; zeker met paar zonnige dagen. Maar bij de nadering van de langste dag gaat gras snel in de aar schieten; de VEM waarde daalt dan zo met 100 punten en dat moet als het enigszins kan voorkomen worden.

Enkele tips 

Gelet ook op vers gras analyses van Theo = lagere VEM, hoger ruw eiwit en lager suiker:
  • Maai niet te kort ( > 6 tot 7 cm)
  • Ondergrond is nog nat en groene gras heeft lager ds %; 1x schudden gewenst om ammoniak en boterzuur perikelen te voorkomen
  • Kuil in met gewenst ds% van 35 tot 40%
  • Gebruik Bonsilage; gelet op lager suiker gehalte is er een lichte voorkeur voor Plus. Bonsilage Fit kan ook, maar gelet op lager suiker in het gewas is dat iets minder relevant.

Wat bemesting betreft is smakelijkheid een aandachtspunt. Tip; gebruik GrasPlus 15000. Dit mengsel van KAS en korrelzout geeft een positief effect op de smakelijkheid wat resulteert in een plus van 0,5 kg ds. En geeft voldoende voederwaarde voor 1 liter extra melk in de tank! 
Geen drijfmest op te beweiden land en waar Kali voorziening krap is, zou GrasPlus 13500 ook goede optie zijn. Dit is een mengsel van 16-0-30 en korrelzout en KAS.


Wilt u meer weten over optimalisatie van uw ruwwvoer om zo meer melk uit eigen ruwvoer te halen?
Bezoek dan onze ruwvoerdagen: www.ruwvoerdagen.nl