Uitstekende prestaties TN70-gelten

08 december 2017
-
2 minuten

Op het zeugenbedrijf van Kees van der Meijden uit Oirschot biggen sinds november 2016 zijn zelfopgefokte gelten. Sinds de start van zijn bedrijf worden de opfokgelten gevoerd met premium opfokvoer. In dit voer worden uitsluitend geschoonde (mycotoxine-arme) granen verwerkt en extra mineralen voor sterk beenwerk. Het afgelopen jaar hebben de eersteworpszeugen boven verwachting gepresteerd.

Meer levendgeboren biggen

De eersteworpszeugen hebben over de afgelopen twaalf maanden 15,18 levend geboren biggen geworpen. Bovendien is de vitaliteit van de biggen uitermate goed, waardoor het overlevingspercentage van de biggen op 90,85% is uitgekomen.

Mycotoxine

Uit onderzoek blijkt dat een hoog mycotoxinegehalte in opfokvoer voor gelten een negatieve invloed heeft op het aantal levend geboren biggen bij de eerst worp. Voor premium opfokvoer wordt het graan daarom volgens de Blazee-2 methode (blazen en twee keer zeven) dubbel geschoond. Daarmee wordt het overgrote deel van de mycotoxinen uit het graan gehaald. De mycotoxinebelasing bij de gelten is daardoor significant lager met meer levend geboren biggen als resultaat.

Bevestiging

De resultaten van Van der Meijden bevestigen de eerdere cijfers van AgriSyst waaruit blijkt dat het gemiddeld aantal levend geboren biggen bij de eerste worp aanzienlijk hoger is bij gelten die mycotoxine-arm premium opfokvoer hebben gehad.

Meer weten over premium opfokvoer?