Succesvol symposium legpluimvee

25 oktober 2013
-
2 minuten

Voor het legpluimvee-symposium van De Heus was de Kasteelboerderij van het Nederlands Openluchtmuseum gevuld met 180 legpluimveehouders. Gespannen wachtten ze op wat komen ging. Wat ze kregen was een afwisselende middag vol kennis, inzicht en humor. Het symposium was georganiseerd in verband met de pensionering van productmanager Bert Maij. Er waren drie sprekers en een humoristisch optreden over ‘omdenken’.

Marktontwikkelingen

Sectorhoofd John Achterstraat beet de spits af en gaf en liet zien wat de ontwikkelingen zijn in de moderne legsector. Daarbij gaf hij duidelijk aan wat de visie van De Heus is en hoe pluimveehouders op de ontwikkelingen kunnen inspelen. Hij liet zien dat inzicht in de kosten en aandacht voor kennis en kunde daarbij een grote rol spelen.

Leghennen in de opstart

Over de voedingsstrategie van leghennen in de opstart had de opvolger van Bert Maij, Henry van ’t Hof, een goed technisch verhaal te vertellen. Daarbij ging het onder andere over structuur, aminozuren en vet- en eiwitvertering. Ook liet hij zien hoe belangrijk het is om een goede balans te vinden tussen grondstoffen en voedingstoffen.

Gezondheid is te coachen.

Dierenarts Rob Vriens liet zien wat er nodig is om de transitie bij jonge leghennen goed te laten verlopen en dat de gezondheid daarbij prima te coachen is. Toch wist hij ook goed duidelijk te maken dat het niet eenvoudig is om de gezondheid te coachen. Aan de hand van voorbeelden werd duidelijk dat wat hem betreft alles valt of staat met de voorbereiding.

Omdenken

Een optreden van cabaretduo “Ja, maar!” zorgde voor het humoristische tintje. Met behulp van een interactieve quiz wisten ze de mensen in de zaal op een vrolijke manier duidelijk te maken dat het vinden van oplossingen vaak een kwestie is van anders denken.

Ten slotte richtte Bert Maij zelf nog een woordje tot de zaal, waarna iedereen kon netwerken en genieten van een heerlijk buffet.