Speendip voorkomen met voerbak

27 februari 2014
-
3 minuten

Een unieke en innovatieve voerbak die speendip kan voorkomen. Dat is waar het om draait bij de MS Clickfeeder LED. Het prototype van deze voerbak was te bewonderen op de LIV in Venray. De MS Clickfeeder LED is ontwikkeld door MS Schippers , naar het idee van onze eigen Henk van Kuyk , Sectorhoofd van de afdeling Varkens.

Beste Innovatieve Boeren Idee

Henk stuurde zijn idee in naar aanleiding van de BIBI (Beste Innovatieve Boeren Idee). Henk, die al jaren meedraait in de varkenssector, weet hoe cruciaal de voeropname in die eerste dagen na het spenen is. Een van de grootste problemen is namelijk de speendip.  Doordat de biggen onvoldoende voer opnemen in de eerste dagen na het spenen, wordt het darmstelstel ontregeld. Dit is nadelig voor de weerstand van de big en met alle gevolgen van dien.

Licht in de stal

Al tientallen jaren is het gebruikelijk om de opname van het voer na het spenen te stimuleren door de afdeling dag en nacht te verlichten. We zijn niet anders gewend, maar is dit ook de juiste manier? Veel licht kan ook voor onrust, stress en vermoeidheid zorgen. De MS clickfeeder is een voerbak met bovenin een ring met LED verlichting. De 'verlichte' voerbak krijgt hierdoor meer aandacht van de biggen, wat de opname van het voer ten goede zal komen. De big kan daardoor in een normaal dag/nachtritme opgefokt worden. Kortom met de MS Clickfeeder LED kan speendip worden voorkomen wat resulteert in gezonde biggen en reductie van het medicijngebruik. De MS Clickfeeder LED is op dit moment nog een prototype en wordt de komende periode verder ontwikkeld.


Zie ook het artikel op PigBusiness