Ruwvoerdagen in 2024: Zo haal je alles uit jouw ruwvoer

Gert Anker

Rundveespecialist

03 juni 2024
-
2 minuten

Ruwvoer speelt een essentiële rol op elk melkveebedrijf, omdat het grootste deel van het rantsoen uit ruwvoer bestaat. Het is daarom is het belangrijk dat dit voer van goede kwaliteit is. Ook financieel gezien heeft ruwvoer een sleutelpositie. Beter voer geeft meer melk en elke ton droge stof die van eigen grond wordt geoogst, hoeft niet extern te worden aangekocht. Genoeg redenen om volop aandacht te geven aan een goede ruwvoerteelt.

Structurele aandacht en snel handelen

Structurele aandacht en een goed plan voor graslandbeheer zijn de basis, maar met de uitdagende omstandigheden van dit voorjaar is het ook belangrijk om snel te kunnen handelen. Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen wat voor ruwvoer je wilt winnen en wat bij jouw bedrijf past. Op die manier kun je vooraf nadenken over jouw opties wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn.

 

Vijf Ruwvoerdagen

Dit jaar organiseert De Heus vijf Ruwvoerdagen voor melkveehouders, verspreid over het hele land. Het doel van deze dagen is om gezamenlijk te kijken naar hoe de ruwvoerteelt verder verbeterd kan worden, zodat er meer melk uit ruwvoer gemaakt kan worden. Meer VEM per kilogram drogestof graskuil betekent meer voeding voor de koe. Daarnaast resulteert smakelijker ruwvoer in een hogere opname. Werken aan de ruwvoerkwaliteit is dus snel rendabel. Het programma start telkens met een korte introductie van het gastbedrijf. Daarna volgen vier workshops ruwvoerteelt:

  1. De groei van gras - Ga in op hoe je met oogst/ inschaarmoment veel invloed hebt op benutting van het verse gras en dus de prestaties van de dieren.
  2. Ga het veld in! – Kijk in het perceel welk onderhoud een grasmat kan gebruiken. Wat is zinvol en wat niet?
  3. De bodem is de motor van je bedrijf! – Analyseer samen de opbouw van de bodem op het gastbedrijf en ga na welke bewerkingen er benodigd zijn.
  4. Grassenbestand en onkruidbestrijding – Welke grassen en planten willen we juist niet in een perceel hebben? En hoe kunnen we deze effectief uit de percelen krijgen?

Punten voor de spuitlicentie

Wanneer je een Ruwvoerdag bezoekt, heb je tevens de mogelijkheid om een punt voor de spuitlicentie te behalen. Hiervoor is aanmelding vooraf verplicht via de site van de ruwvoerdag. Wij nodigen je van harte uit op een van de vijf gastbedrijven.

Aanmelden kan op www.ruwvoerdagen.nl

Agenda Ruwvoerdagen

  • 27 juni: Mts Timmerhuis in Geesteren (OV)  Meer info
  • 2 juli:  MVB. de Telegraaf / MTS. Dijkstra in Rottum  Meer info
  • 4 juli:  Koepon in Feerwerd  Meer info
  • 9 juli:  Maatschap Liebeton in Zevenhoven  Meer info
  • 29 augustus:  Mts. Ketelaars in Moergestel; incl. maisdemo Meer info
Over de auteur

Gert Anker

Rundveespecialist