Relatie tussen voeropname en hersenvliesontsteking jonge biggen

08 januari 2016
-
2 minuten

De Heus heeft op een praktijkbedrijf een relatie gevonden tussen hersenvliesontsteking en de voeropname van biggen in de eerste dagen na het spenen.

Optimum voor voeropname drie dagen na het spenen

Op het bedrijf werden tussen de hokken en afdelingen zeer grote verschillen geconstateerd in voeropname gedurende de eerste drie dagen na het spenen, variƫrend van 200 tot 700 gram per drie dagen. Daarbij bleek dat groepen biggen met een lage voeropname een veel grotere kans hadden op plotselinge uitval door hersenvliesontsteking. Deze uitval varieerde van 10% bij groepen met een lage voeropname tot 0% bij groepen met een hoge voeropname.

Extreem hoge voeropname

In een groep moederloos opgefokte biggen met een extreem hoge voeropname (>1000 gram in de eerste drie dagen na spenen) was de uitval echter ook hoog. Daarmee lijkt er een optimum te zijn voor voeropname gedurende de eerste drie dagen na het spenen in relatie tot uitval door hersenvliesontsteking. Het onderzoek wordt voortgezet om meer inzicht te verkrijgen.

Biggenvoerfabriek Andel

Omdat uit eerder onderzoek al bleek dat ook de samenstelling en het productieproces van biggenvoeders van groot belang is voor de gezondheid van biggen, produceert De Heus al haar biggenvoer in een speciaal hiertoe ingerichte biggenvoerfabriek in Andel.