Opzienbarende verschillen bij vergelijking fermentatie

01 augustus 2016
-
2 minuten

De Heus heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij haar eigen 3-traps-fermentatieproces CombiFerm, werd afgezet tegen concurrerende procedés. De verschillen in de gemeten resultaten bleken opzienbarend groot.

Het onderzoek

De Heus heeft onderzocht wat de kwaliteit van het gefermenteerde mengsel was. Er werden diverse monsters genomen en onderzocht op kenmerken die belangrijk zijn voor een geslaagde fermentatie, zoals onder andere de verhouding melkzuur azijnzuur, zuurtegraad en droge stof. Hieruit werd een fermentatie-index berekend. Bij optimale fermentatie ontstaat vrijwel alleen melkzuur en is de azijnzuurproductie nihil waardoor de verliezen beperkt zijn.

Gecontroleerd fermenteren

De resultaten laten zien dat het fermentatieproces blijkbaar nog steeds moeilijk te beheersen is, want de fermentatie-index van de overige fermentatie-procedés is een dikke onvoldoende. Opvallend daarbij is dat de meeste ondernemers het proces “op het oog” niet als onvoldoende waardeerden.

3-traps-fermentatie

De resultaten van het 3-traps-fermentatieproces van CombiFerm, waarop patent is aangevraagd, verschillen significant van de overige procedés. Niet alleen zijn de scores aanzienlijk hoger, ook zijn ze veruit het meest consistent. Volgens De Heus onderstreept dit onderzoek daarmee eerdere bevindingen met betrekking tot CombiFerm.

Afbeelding: Gemiddelde fermentatie-index overige aanbieders

Afbeelding: Gemiddelde fermentatie-index CombiFerm