Nieuwe onderzoekslocatie bij familie Burgmans – Van Schie

25 februari 2020
-
3 minuten

In 2019 heeft De Heus de eigen capaciteit voor onderzoek naar melkveevoeding uitgebreid, door een samenwerking aan te gaan met het melkveebedrijf Van Schie-Burgmans in Dronten.

In 2019 heeft De Heus de eigen capaciteit voor onderzoek naar melkveevoeding uitgebreid, door een samenwerking aan te gaan met het melkveebedrijf Van Schie-Burgmans in Dronten. Maarten en Corine Burgmans-van Schie wonen op het bedrijf met hun vier kinderen. De boerderij, gelegen op kleigrond in de Flevopolder, combineert akkerbouw met melkveehouderij.

In totaal is 100 hectare beschikbaar voor akkerbouw gewassen en 85 hectare voor de productie van ruwvoer. In 2009 werd het bedrijf gebouwd op deze locatie en onlangs werd het uitgebreid met een nieuwe stal voor jongvee en een speciale productiegroep voor de vaarzen. In totaal worden momenteel 270 koeien gemolken, met 10.282 kg melk en 4.22% melkvet en 3.53% melkeiwit.

Krachtvoercomputers handig voor productonderzoek

Automatisering is erg belangrijk om de arbeidsinput te beperken en een hoge melkproductie per gewerkt uur te bereiken. Daarom heeft Burgmans geïnvesteerd in vijf DeLaval melkrobots. Vier voor het melken van de oudere koeien en één voor het melken van vaarzen. Het Mullerup voersysteem zorgt ervoor dat het basisrantsoen voor de melkkoeien zes keer per dag automatisch gevoerd wordt en voor de droge koeien tweemaal per dag. Het krachtvoer wordt verstrekt middels krachtvoercomputers, naast het krachtvoer wat in de robot gevoerd wordt. Er is geïnvesteerd in opslag en voederapparatuur om het aantal soorten krachtvoeders wat gelijktijdig gevoerd kan worden te verhogen. Dit vergroot de mogelijkheden om verschillende producten te kunnen onderzoeken en vergelijken. Ook voor de droge koeien werd een krachtvoercomputer geïnstalleerd om voerproeven uit te kunnen voeren.

Onderzoeken naar jongvee opfok, droogstand en stikstofefficiëntie

Binnen de jongvee opfok ligt de focus op het realiseren van een hoge groei bij de jonge kalveren. In de jongvee stal wordt een weegschaal geïnstalleerd om de groeiprestaties van de kalveren te kunnen volgen. De verschillende groepen worden gevoerd via automatische drink- en voersystemen. Alle gegevens van de melkrobots, voersystemen en drinkautomaten kunnen online worden verzameld voor analyse. Dit bedrijf is inmiddels al betrokken geweest bij verschillende onderzoeken op het gebied van jongveeopfok, droogstand en stikstofefficiëntie.

Wij zijn blij gebruik te kunnen maken van het bedrijf van Maarten en Corine voor het uitvoeren van onderzoeken en we kijken uit naar het vervolg van deze mooie samenwerking. Meer weten over het bedrijf van Maarten en Corine? Bekijk het videoportret dat we alweer twee jaar geleden maakten:


En bekijk ook de visie van Maarten Burgmans over het verhogen van het saldo per koe.