Natuurlijk gedrag stimuleren met likstenen voor zeugen

12 augustus 2016
-
3 minuten

Dieren hebben de eigenschap om tekorten van belangrijke stoffen in het lichaam zelf aan te willen vullen. Het is alsof ze het aanvoelen. Ze gaan dan zelf op zoek naar manieren om bijvoorbeeld een tekort aan zink aan te vullen. Met de liksteen voor zeugen wordt hier nu optimaal gebruik van gemaakt.

Natuurlijk gedrag stimuleren

De Heus en MS Schippers staan beide voor dierenwelzijn en vooral het stimuleren van hun natuurlijke gedrag. Daarom introduceren zij nu samen de liksteen voor zeugen. Een product dat deels is afgekeken van de rundveehouderij, waar een vergelijkbaar product vrij normaal is.

Altijd genoeg

Het unieke aan de liksteen is dat deze is opgebouwd uit specifiek benodigde spoorelementen, mineralen en aminozuren die een zeug nodig kan hebben. Dit betekent dat niet meer de hele stal hetzelfde krijgt, met als gevolg dat de een teveel en de ander te weinig krijgt. Het natuurlijk gedrag van de zeug wordt gestimuleerd waardoor zij zelf op zoek gaat naar manieren om een tekort aan te vullen.

Onderzoek succesvol

Schippers en De Heus hebben het afgelopen jaar op een aantal zeugenbedrijven verschillende soorten likstenen getest. Op basis van deze ervaringen wordt het concept nu op de markt gebracht. Voor de nutritionele inhoud van de likstenen is vooral gekeken naar de spoorelementen die de klauwgezondheid positief beïnvloeden. Zeker omdat op dat gebied nog veel winst te behalen valt.

Om nog meer praktijkervaring op te doen is De Heus op zoek naar een tiental zeugenbedrijven die op hun bedrijf in de dragende zeugenstal dit nieuwe concept willen testen om tot een verbeterd rendement te komen. Heeft u interesse? Neem dan snel contact met ons op!