Koninklijke De Heus viert 300-jarige band met molens, schenking voor de Rijn en Lek

23 juni 2017
-
3 minuten

Koninklijke De Heus steunt molen Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede de komende 3 jaar met een jaarlijkse schenking. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 21 juni op de molen overhandigde directeur Co de Heus onder toeziend oog van de beschermheer van de Rijn en Lek, burgemeester Tjapko Poppens, de symbolische cheque aan Nicole Bakker, adjunct-directeur van De Hollandsche Molen, die eigenaar is van de Rijn en Lek. De vereniging is heel blij met deze bijdrage; hiermee wordt voor de komende jaren voorzien in de onderhoudskosten van de molen.

De wereldwijd actieve onderneming in hoogwaardige diervoeders met de hoofdvestiging in Ede maakt dit gebaar om de 300-jarige band tussen de familie De Heus en molens te vieren.

In 1717 wordt als eerste in de familie (Hendrik) Anthonie de Heus met het beroep korenmolenaar vermeld bij een molen in Zoelmond. Tien generaties later worden er door het familiebedrijf De Heus nog steeds granen gemalen om deze te verwerken in diervoeders, waar veehouders over de gehele wereld hun vee mee voeden. De Rijn en Lek neemt in deze geschiedenis een bijzondere plek in. De familie was eigenaar van de molen van 1824 t/m 1929, het jaar waarin De Hollandsche Molen hem overnam. De huidige directie, gevormd door de broers Co en Koen de Heus, is de tiende generatie.

Om de kosten van het onderhoud van de molen te betalen ontvangt De Hollandsche Molen 60% van het Rijk. De overige 40% dient de vereniging zelf te financieren en dat is elk jaar een lastige opgave. De molenaars en de vrienden van de Rijn en Lek nemen, via openstellingen en rondleidingen, het kleine reguliere onderhoud voor hun rekening. De schenking van De Heus vormt een belangrijke bijdrage om ook in groot onderhoud te voorzien en daarmee De Hollandsche Molen de Rijn en Lek de komende 3 jaar in volledig goede staat te houden.