Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen

15 oktober 2020
-
2 minuten

Boerin worden? Dat was wel het laatste wat Gersina voor ogen had toen ze een jonge meid was. Tja, en toen kwam ze boer Gert Tessemaker tegen, werd verliefd en rolde via hem in het boerenbedrijf. “En nou vind ik het prachtig. Geen dag is hetzelfde. Het leven op de boerderij is een way of life dat helemaal bij mij past. Ik ben op deze plek boerin, partner en moeder. Met z’n tweeën proberen we zo goed mogelijk voor onze dieren te zorgen en zo topkwaliteit vlees te produceren voor consumenten.”

Nieuwe boerderijwinkel

Na twee verhuizingen hebben Gersina (48) en Gert (48) inmiddels een prachtig varkensbedrijf in het Gelderse Barchem met 450 zeugen, 40 schapen en 20 hectare land. Sinds begin dit jaar heeft zij haar eigen boerderijwinkel, gebouwd in een voormalige koeienstal. Extra inkomsten zijn natuurlijk welkom, maar dat is niet haar belangrijkste drijfveer. “De agrarische sector staat vaak in een negatief daglicht. Zeker de varkenshouderij. Mensen hebben een mening terwijl ze vaak niet weten wat wij allemaal doen voor hun karbonade. Hier in de winkel ga ik met mijn klanten in gesprek. Dat helpt echt. Ze gaan met meer kennis naar buiten. En natuurlijk ook met producten uit mijn winkel.

”Met hart en ziel

Drie ochtenden per week is Gersina actief in de kraamstal waar de zeugen hun biggen krijgen. Ze doet ook de administratie en financiën van het bedrijf. Daar is de boerderijwinkel nog eens bijgekomen. In de schappen ligt hun eigen varkens- en lamsvlees. Maar ook rundvlees, kip, eierenen zuivel van boeren uitde streek.“Allemaal producten van hoge kwaliteit, van boeren die net zoals wij met hart en ziel op hun boerderij bezig zijn.”

Witte eieren

In een hoek van de winkel staan doosjes met witte eieren. Soms vraagt een klant: heb je geen bruine eieren? “Veel mensen denken dat bruine eieren beter zijn voor hun gezondheid en ook beter voor het welzijn van de kip. Ik leg dan uit dat witte eieren komen van kippen die langer leven en meer eieren produceren van minder voer. Dus beter voor de kip en voor het milieu. Het ei zelf is precies hetzelfde. Mensen vinden het leuk om dat te weten. Gaan ze toch wijzer de winkel uit.”

Leef je droom

In de keuken hangt een foto van een Canadees berglandschap. Heeft ze zelf gemaakt. Op de afbeelding staat de zin: ‘Droom niet je leven, maar leef je droom’. “Zo is het met mijn winkel precies gegaan. Ik liep al jaren met die droom rond en toen besloot ik: ik ga het gewoon doen. Ik ben best tevreden zoals het nu loopt. In een half jaar hebben we een vaste klantenkring opgebouwd en elke week komen er nieuwe klanten bij. Dat levert veel energie op. De winkel is echt van mij, dat heb ik toch mooi voor elkaar gekregen.”

We gaan nog minstens 20 jaar door

Gersina en Gert hebben drie kinderen, Rik (20), Brent (16) en Vera (11). Af en toe helpen ze mee op de boerderij. Brent volgt een landbouwopleiding. “Onze dochter Vera zegt weleens tegen Brent: als jij later de varkens gaat verzorgen, dan doe ik de winkel. Het zou mooi zijn als ons bedrijf in de familie blijft, maar als ze wat anders gaan doen is het ook goed. Trouwens, Gert en ik zijn nog jong, we gaan nog twintig jaar met onze boerderij door. Graag zelfs.