Hoge temperaturen; neem maatregelen!

18 juli 2016
-
3 minuten

Als een dier het te warm heeft raakt het uit zijn comfortzone. Het probeert wat koelte te vinden en dat is bijna onmogelijk in een te warme stal. U kunt helpen en dat lukt het beste als u op tijd begint.

Dieren hebben een comfortzone waarin ze zich prettig voelen en goed functioneren. Als de temperatuur stijgt, raken de dieren buiten deze comfortzone. Ze voelen zich minder prettig, vreten en groeien minder en kunnen zelfs ziek worden. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen bij warm weer. De temperatuur op zich zegt niet alles. De omstandigheden zoals luchtsnelheid en -vochtigheid en de conditie van het dier zelf zijn medebepalend. Het gedrag van de dieren is daarin een duidelijker signaal dan de stand van de thermometer. U ziet zelf of de dieren zich lekker voelen of dat ze het te warm hebben.

In een warme periode kunt u op een gegeven moment aan de temperatuur weinig meer doen. Het is buiten dik vijfentwintig graden en binnen gaat het ook die kant op. U kunt dan nog veel bereiken met het verhogen van de luchtsnelheid bij de dieren. U kent dit effect zelf ook wel. Als u op de tocht staat hebt u het aanzienlijk koeler en frisser dan in een luchtstil hoekje. Dieren hebben precies hetzelfde. Bij een hogere luchtsnelheid hebben ze het koeler dan bij een lagere. Voor een verkoelend effect verhoogt u de luchtsnelheid door bijvoorbeeld deuren open te zetten. Het effect is groot. Als de luchtsnelheid tot twee meter per seconde wordt verhoogd, voelt dat aan alsof het geen 30 maar nog maar 22 graden is.

Uiteraard is het ook belangrijk dat uw dieren bij warme weer over voldoende schoon en fris drinkwater beschikken. Kortom, als u wilt weten wat goed is voor de dieren, gaat u bij uzelf te rade: uit de zon, verkoelend briesje en een koel glas drinken. Dat werkt ook bij dieren. Op zoek naar Meer tips hittestress?