Hoe verbeter je de kwaliteit van je ruwvoer?

02 mei 2018
-
3 minuten

Met goed ruwvoer krijgt je als melkveehouder niet alleen gezondere koeien, maar ook een betere melkproductie. De kwaliteit van het voer hangt af van verschillende factoren, van het proces van bemesting tot aan het maken van de graskuil. Hoe kun je de kwaliteit van je ruwvoer verbeteren?

Ruwvoerteelt: verschillende visies

In de rubriek De visies van… geven rundveehouder Vincent Gerritsen, financieel specialist melkveehouderij Jaap Gielen en ruwvoerspecialist Wim Jaspers hun visie op het verbeteren van de kwaliteit van ruwvoer.

Gielen: “Ik zie veel verschillen in rendement, deels door omstandigheden die je als melkveehouder in de hand hebt. Een bedrijfseconomische analyse kan hierbij uitkomst bieden: hoe verhouden de kosten zich tot de technische resultaten? Bij al die facetten hoort perfectionisme, om uiteindelijk van het ruwvoer een maximale melkopbrengst te maken.”

Benieuwd naar de rest van Gielens verhaal? En wil je meer weten over de visies van Vincent Gerritsen en Wim Jaspers vanuit hun ervaringen en expertises? Kijk hier voor het artikel en de video.

‘Goed ruwvoer is de basis voor je inkomen’

Melkveehouder Vincent Gerritsen vertelt in zijn blog verder over zijn ervaringen met ruwvoerteelt: “Het rantsoen van een koe bestaat voor zo’n zeventig procent uit ruwvoer. Goed ruwvoer is dus de basis van je inkomen.

Gerritsen beantwoordt de vraag hoe je kunt omgaan met de vele factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van het ruwvoer. Bekijk hier zijn blog.

Doorpraten over de mogelijkheden om het verbeteren van de kwaliteit van je ruwvoer? Neem dan gerust contact op met uw specialist of maak gebruik van de 'stel uw vraag box'.

Goede graskuil voor beter ruwvoer

Het maken van een graskuil is een belangrijk onderdeel in het proces van ruwvoerteelt. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de kwaliteit. Zo speelt het moment van het maaien een grote rol en is het belangrijk het drogestofpercentage in de gaten te houden. We gingen op pad met ruwvoerspecialist Gert Anker die ons uitlegt waar je op moet letten bij het maken van een goede graskuil. Ook hebben we een handige checklist gemaakt waarmee je zelf aan de slag kunt. Kijk hier voor de checklist.

FAQ: Ruwvoerteelt

Hoe weet je of de kwaliteit van je ruwvoer goed is? Hoe voorkom je dat het drogestofgehalte van het gras te hoog wordt? En hoe kun je de eiwitopbrengst van het voer bevorderen? In de FAQ geven onze ruwvoerspecialisten antwoord op een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot ruwvoerteelt.

Doorpraten over de mogelijkheden om het verbeteren van de kwaliteit van je ruwvoer? Neem dan gerust contact op met uw specialist of maak gebruik van de 'stel uw vraag box'.