Home / Actueel / Nieuws / Het verhogen van het saldo per koe

Het verhogen van het saldo per koe

- Voor melkveehouders is het van groot belang om het vee zo optimaal mogelijk te laten presteren. Onderdeel daarvan is het maximaliseren van de melkopbrengst: hoe kun je het saldo per koe verhogen?

Het verhogen van het saldo per koe

Verschillende visies op het koesaldo

In de rubriek De visies van… geven rundveedierenarts Erwin Hoogland, financieel adviseur Andries-Jan de Boer en melkveehouder Maarten Burgmans hun visie op dit onderwerp. Burgmans: “Er zijn tal van factoren die een rol spelen bij het verhogen van het saldo per koe. Dat kan je ruwvoerteelt zijn, het in- en uitkuilmanagement, voerefficiëntie, diergezondheid, vruchtbaarheid, noem maar op. De laatste tijd zijn we onder meer druk geweest met het optimaliseren van de jongvee-opfok: we proberen een hardere groei bij het jongvee te realiseren.”

Benieuwd naar het verdere verhaal van Burgmans over het verhogen van het saldo per koe? En wil je meer weten over de visies van Andries-Jan de Boer en Erwin Hoogland vanuit hun ervaringen en expertises? Kijk hier voor het artikel én de video

Melkveehouder Maarten Burgmans: ‘Koeien, dat is toch het leukste’

Burgmans is opgegroeid op een gemengd boerenbedrijf, met melkvee en varkens. Zijn werk is hem met de paplepel ingegoten. “Ik heb wel naar andere dingen gekeken, geprobeerd ook. Maar koeien, dat is toch het leukste.” Hoe organiseert Burgmans zijn bedrijf? Waar heeft de focus de afgelopen jaren op gelegen als het over bedrijfsvoering gaat? En hoe ziet hij de toekomst? Bekijk het videoportret ’60 seconds

Van invloed op het koesaldo: pensverzuring

Een belangrijke en veelvoorkomende factor die de melkproductie negatief kan beïnvloeden, is pensverzuring. Pensverzuring of pensacidose is een veelvoorkomend probleem bij rundvee: het evenwicht in de pens is verstoord geraakt, wat de vertering kan verstoren. Pensverzuring heeft invloed op onder meer de klauwgezondheid, het liggedrag en de herkauwactiviteit van koeien.

‘De geschatte kosten van pensverzuring zijn 200 tot 300 euro per koe per jaar’

Hoe kun je aan je rundvee zien wat de status van pensverzuring is? We gingen op pad met rundveespecialist Edwin van Werven om dit te achterhalen. Ook hebben we een checklist gemaakt waarmee je de belangrijkste factoren kunt nalopen. Met deze lijst controleer je het rundvee, het voer én de papieren. Bekijk de reportage en download de checklist

Doorpraten over de mogelijkheden om het saldo per koe te verhogen? Neem dan gerust contact op met uw specialist of maak gebruik van de 'stel uw vraag box'.