De wet overtreden omdat je tegen vlees bent is onacceptabel

14 mei 2019
-
3 minuten

De overheid en samenleving verwachten veel van Nederlandse boeren. Zij zorgen iedere dag voor ons voedsel. Daar verdienen ze onze waardering voor.

De bezetting van een stal in Boxtel gisteren is - wat ons betreft – onacceptabel en vormt een nieuw dieptepunt. Door een bedrijf illegaal binnen te dringen overtreed je niet alleen de wet maar breng je de boer, zijn familie, zijn medewerkers en de dieren in de stal moedwillig in gevaar.

Deze actie staat niet op zichzelf en leidt tot grote onrust bij boeren en hun gezinnen. Je gaat er in Nederland vanuit dat de overheid je beschermt als iemand ongewenst je huis of je bedrijf binnendringt. Dat vertrouwen is belangrijk. Door de toenemende acties van activisten voelen boeren zich steeds vaker onveilig in hun eigen omgeving.

Dat het zo lang duurde om een einde te maken aan deze bezetting zorgt voor een risicovol precedent. Wij snappen dat de politie wil voorkomen dat een gevaarlijke situatie nog verder uit de hand loopt. Het is kwalijk dat deze activisten op deze manier een veel groter podium krijgen.

In onze democratie is vrijheid van meningsuiting een groot goed. Je mag elkaars meningen en standpunten bestrijden in een debat. Laten we daarom wel op een respectvolle manier met elkaar blijven omgaan, net zo als onze boeren op een respectvolle manier met hun dieren omgaan.