De Heus werkt samen met Black Jaguar Foundation om de Araguaia Biodiversity Corridor te helpen realiseren

17 augustus 2021
-
3 minuten

Op 17 augustus is De Heus Animal Nutrition een langdurige samenwerking aangegaan met de Black Jaguar Foundation ter ondersteuning van de inspanningen van de stichting om ’s werelds langste natuurcorridor en één van de grootste herbebossingsprojecten van Zuid-Amerika te versterken. De Araguaia Biodiversity Corridor in Centraal-Brazilië krijgt een totale lengte van 2.600 kilometer en een maximale breedte van 40 kilometer en is gelegen langs de oevers van de gehele Araguaia-rivier en een deel van de Tocantins-rivier. De corridor verbindt twee van ’s werelds meest vitale ecosystemen: het Amazoneregenwoud en de Cerrado-savanne.

Om de Black Jaguar Foundation te steunen in hun missie, en de eerste10 miljoen bomen te planten tegen 2025 en de biodiversiteit in de corridor tussen het Amazoneregenwoud en de Cerrado-savanne te herstellen en te beschermen, zal De Heus een jaarlijkse bijdrage leveren aan dit project. Deze bijdrage sluit aan bij de Global Green Goals van De Heus: vier mondiale ambities waaruit blijkt dat De Heus zich inzet om een aantal duurzaamheidskwesties aan te pakken die verband houden met de diervoederindustrie en de productie van dierlijke eiwitten.

Een van de problemen in verband met de veehouderij is de verandering in landgebruik waarmee de productie van grondstoffen voor diervoeder gepaard gaat. Daarom heeft De Heus de ambitie om tegen 2025 in al zijn internationale businessunits gecertificeerde soja te gebruiken (in overeenstemming met de Fefac Soy Sourcing Guidelines). In Nederland gebruikt De Heus al sinds 2015 duurzame soja in haar fabrieken. Daarnaast heeft De Heus besloten de Black Jaguar Foundation te steunen in hun missie om het verlies van waardevolle natuurlijke ecosystemen te voorkomen en de biodiversiteit te beschermen.

Het grootste deel van de bijdrage van dit jaar zal worden gebruikt voor de bouw van een grootschalige boomkwekerij in Santana do Araguaia, waar jaarlijks ongeveer 500.000 nieuwe bomen worden gekweekt, die uiteindelijk kunnen worden geplant op een van de herbebossingslocaties. Verder komt onze bijdrage ten goede aan het opzetten van een initiatief van de stichting voor het verzamelen van zaden (waarbij mensen uit lokale gemeenschappen worden opgeleid om zaden van inheemse bomen te verzamelen) en aan het opleiden van de brandweer in Santana do Araguaia om bosbranden te helpen bestrijden en voorkomen. Vanaf volgend jaar zal de bijdrage van De Heus worden gebruikt om een deel van de operationele kosten van de kwekerij te dekken en voor de aanplant van honderdduizenden inheemse bomen in de Araguaia Biodiversity Corridor.

Koen de Heus, CEO van De Heus Animal Nutrition: ‘Toegang verschaffen tot veilig, gezond en vooral betaalbaar voedsel is een van de grootste uitdagingen waar de wereld vandaag voor staat. Tegelijkertijd moeten we de impact van onze voedselproductiesystemen op kwetsbare ecosystemen verminderen. Om beide doelstellingen te realiseren, moeten we voedsel efficiënter produceren om buitensporige veranderingen in het landgebruik in de nabije toekomst te voorkomen. Dit kunnen we alleen bereiken als we de landbouwers behandelen als onze bondgenoten bij de aanpak van deze uitdagingen. Dat waarderen we zo aan de Black Jaguar Foundation. Zij werken samen met boeren aan de verwezenlijking van de Araguaia Biodiversity Corridor.’

‘Door ons partnerschap kunnen we Brazilië en de wereld laten zien dat voedselproductie, herstel en bescherming van de biodiversiteit samen sterker kunnen worden. Wij geloven dat we allemaal het vermogen hebben om te veranderen en een verschil te maken voor toekomstige generaties. Daarom zijn we er trots op dat De Heus heeft besloten partner te worden van de Black Jaguar Foundation’, voegt Ben Valks, oprichter van de Black Jaguar Foundation, eraan toe.