Arbeidsgemak staat voorop in nieuwe stal

27 februari 2020
-
3 minuten

Veehouders Ronald, Wim en Anneke Nieuwenhuis boeren al jaren met veel plezier in Beltrum, in de Gelderse Achterhoek. In de zomer van 2018 werd gestart met de bouw van een nieuwe melkveestal met plaats voor 130 melkkoeien en 34 plaatsen voor droge koeien en ouder jongvee. Met het oog op de toekomst werd ingezet op arbeidsgemak, koecomfort en een stukje groei voor de toekomst.

Tevreden klant

Maatschap Nieuwenhuis heeft altijd van De Heus gevoerd. En dat is altijd naar volle tevredenheid gegaan. “Wij zijn mensen die hun afspraken nakomen en verwachten dit ook van onze relaties. Dit is het allerbelangrijkste in een zakelijke relatie. De Heus Voeders is een partij waar wij goed mee uit de voeten kunnen. Als er eens iets is, dan bespreken we dat met elkaar en lossen we het op”, aldus Wim. Dat De Heus Voeders van kleine lokale mole-naar, na verschillende overnames, gegroeid is tot het huidige De Heus Voeders vinden ze een mooie prestatie. Het is fijn dat het klantcontact zo goed onderhouden wordt. Wim: ”Met de vertegenwoordigers die ons door de jaren heen begeleid hebben, had-den we altijd een goede klik.”

Arbeidsgemak

De familie Nieuwenhuis dacht samen met Agra-Matic na over de mogelijkheden bij de bouw van de nieuwe stal. In het verleden groeide het bedrijf steeds in stappen door de aankoop van grond en melkquotum. De oude ligboxenstal dateert uit 1981 en was aan renovatie toe. Om ook in de toekomst met plezier te blijven melken, werd besloten om een geheel nieuwe stal te bouwen tegen de oude stal aan. Bij alle keuzes die gemaakt moesten worden, hebben ze arbeidsgemak centraal gesteld. Ronald: “We hebben jarenlang 2,5 uur per keer gemolken. Met de nieuwe stal zijn we nu in vijf kwartier klaar met melken. Dat werkt wel erg plezierig.”

Met de nieuwe stal zijn we in vijf kwartier klaar met melken

Melksysteem

De keuze voor een tweedehands melksysteem was snel gemaakt toen het prijsverschil met een nieuw melksysteem zichtbaar werd. Ronald: “Hier hebben we enorm op kunnen besparen en met melken merk je er niets van.” Dick Heideman van Agra-Matic benadrukt dat hij veehouders met nieuwbouwplannen adviseert goed rond te kijken naar jong gebruikte melkstallen. Gezien het aantal stoppers in het binnen- en buitenland staan er veel te koop en deze kunnen het investeringsniveau van een nieuw te bouwen stal flink naar beneden brengen. 

Koecomfort

Met het oog op koecomfort is gekozen voor een Ecovloer van Anders Beton. Verder is er gekozen voor buizen in plaats van voerhekken. Ze merken dat vaarzen en koeien met een lagere rang nu veel makkelijker voer opnemen aan de voergang.

Toekomst

In de toekomst wil het bedrijf geleidelijk doorgroeien naar zo’n 130 melkkoeien met bijbehorende grond. Ronald: “We willen een gezinsbedrijf blijven en alles goed na kunnen lopen. Dat geeft ons plezier en daar doen we het voor."