100% dekking verantwoorde soja voor legvoeders

26 januari 2015
-
2 minuten

Verschillende stakeholders zijn een aantal jaar geleden een initiatief begonnen om in 2015 evenveel verantwoorde soja te laten produceren als de Nederlandse markt nodig heeft. De Heus heeft daarin nu een grote stap genomen door als eerste diervoederleverancier 100% van de soja voor haar legpluimveevoeders voor de Nederlandse markt af te dekken met verantwoorde soja die voldoet aan de criteria van RTRS.

Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja

Vanwege haar nutritionele eigenschappen is soja een belangrijk onderdeel van diervoeding. Het verbouwen van soja kan echter grote gevolgen hebben voor mens en milieu. Om deze gevolgen zoveel mogelijk te beperken heeft een aantal bedrijven in de Nederlandse keten de krachten gebundeld in de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja. Vanuit dit initiatief is de doelstelling gesteld om in 2015 voldoende verantwoorde soja te laten produceren om de vraag voor de Nederlandse markt volledig af te dekken.

RTRS-standaard

Soja is een product dat op grote schaal verbouwd en verwerkt wordt. Het is dan ook niet eenvoudig om het hele proces te verduurzamen. Om dit grondig aan te kunnen pakken is in 2006 een internationaal initiatief gestart om hierin het voortouw te nemen. De RTRS (Round Table on Responsible Soy) heeft daarin een groot aantal criteria vastgesteld waaraan verantwoorde soja moet voldoen. Soja die aan deze criteria voldoet staat inmiddels bekend onder de naam RTRS en vormt nu de standaard voor verantwoorde soja.

100% afgedekt

Doordat steeds meer Nederlandse consumenten, en daardoor steeds meer bedrijven, verantwoorde soja willen, neemt de vraag naar RTRS sterk toe. Daarom is De Heus erg blij met het feit dat ze haar behoefte aan RTRS voor 2015 volledig heeft afgedekt en daarmee kan voldoen aan de vraag van haar klanten en dus de Nederlandse consument.