NIEUW: dierlijk eiwit in premium biggenvoer

Albert Timmerman

Productmanager varkens

27 mei 2024
-
3 minuten

In de speciale biggenvoerfabriek van De Heus in Andel wordt sinds kort dierlijk eiwit verwerkt in een aantal van de voerreeksen van het premium biggenvoer. Dierlijke eiwitten zijn heel waardevolle eiwitten, omdat ze naadloos aansluiten bij de natuurlijke behoefte van de biggen. Bovendien is het gebruik ervan duurzaam, omdat het gaat om een bijproduct uit de slachterij.

Wat is dierlijk eiwit?

Dierlijk eiwit is een bijproduct van slachterijen waar dieren voor menselijke consumptie geslacht worden. Voor ons biggenvoer worden alleen pluimveeproducten gebruikt. Deze worden gemalen, gepasteuriseerd, gesteriliseerd en verwerkt tot poeder (diermeel). Het is een waardevolle circulaire reststroom die ook wel PAP (Processed Animal Protein (verwerkt dierlijk eiwit)) genoemd wordt.

Dierlijke eiwitten zijn hoogwaardige eiwitten en het diermeel waar het in zit bevat ook goed opneembaar calcium en fosfor. Bovendien zitten er relatief veel B-vitamines in, zoals choline, biotine, vitamine B12, carnitine, en vitamine A en D.  Dierlijke eiwitbronnen bevatten, in tegenstelling tot plantaardige grondstoffen, over het algemeen geen koolhydraten, zoals zetmeel, suikers en celstof.

Varkens eten van nature plantaardige én dierlijke eiwitten

Varkens eten van nature vooral plantaardige grondstoffen, maar ze vullen het aan met dierlijke eiwitten. Deze zijn voornamelijk afkomstig van dode of levende insecten, wormen, vogels en zoogdieren, maar ook van amfibieën en reptielen. Door biggenvoeders te maken met zowel plantaardig, als dierlijke eiwitten speel je optimaal in op de natuurlijke behoefte van de biggen.

Betere aansluiting bij aminozuurprofiel

Het aminozuurprofiel van dierlijke eiwitten sluit beter aan bij de aminozuurbehoefte van varkens dan het aminozuurprofiel van plantaardige eiwitten. Wanneer je voor het voer uitsluitend plantaardige grondstoffen gebruikt, moeten er bijvoorbeeld extra vrije aminozuren toegevoegd worden om in de behoefte van de dieren te voorzien. Dierlijke eiwitten hebben voor biggen het aanvullende voordeel dat ze zeer goed verteerbaar zijn en dat ze geen storende ANF’s (Anti Nutritionele Factoren) bevatten.

Dezelfde technische resultaten met minder soja

Het gebruik van dierlijk eiwit zorgt ervoor dat het aandeel sojaschroot in ons voer verlaagd is. In proeven die De Heus gedaan heeft, is vastgesteld dat de technische resultaten van biggenvoer met dierlijk eiwit gelijk zijn aan die van de reguliere premium biggenvoeders zonder dierlijk eiwit.

Dierlijk eiwit leidt tot minder oornecrose en CO2-uitstoot

In een proef die De Heus onlangs gedaan heeft bij biggen die met dierlijk eiwit zijn gevoerd, is vastgesteld dat dit oornecrose tot wel 80% kan verminderen tot 30 dagen na het spenen. (zie grafiek 1). Naast dat dierlijk eiwit een goede grondstof is om in de behoefte van jonge biggen te voldoen, is het ook een mooie circulaire grondstof die de CO2-footprint verlaagt.

Grafiek 1: Effect van dierlijk eiwit op gedrag en beschadigingen van biggen.

Biggenvoer met en zonder dierlijk eiwit

Het verweken van dierlijk eiwit in de fabriek geeft behoorlijk wat uitdagingen. In verschillende concepten/slachterijprogramma’s zijn dierlijk eiwit namelijk niet toegestaan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de varkens geleverd worden binnen concepten van Tesco.

Twee soorten dierlijk eiwit (diermeel)

De variatie in nutriëntengehalten en verteerbaarheid van verschillende typen dierlijk eiwit kan aanzienlijk verschillen en is afhankelijk van waar het vandaan komt. Een juiste voederwaardering van het gebruikte dierlijke eiwit is dus erg belangrijk. Wij verwerken dierlijk eiwit van één herkomst waardoor de voederwaarde van het product constant is. Op basis van proeven hebben we kunnen vaststellen dat de voederwaarde goed ingeschat is.

 

Twee soorten:

 

  1. Vleesmeel (eiwit > 55%, fosfor < 4,4%)
  2. Vleesbeendermeel (eiwit < 55%, fosfor > 4,4%)

 

Afhankelijk van de verhouding tussen bot en zacht weefsel dat wordt gebruikt bij de verwerking tot diermeel wordt het uiteindelijke product geclassificeerd als vleesmeel wanneer het ruw eiwitgehalte hoger is dan 55% en het fosforgehalte lager is dan 4.4%. Wanneer het eiwitgehalte lager is dan 55% en het fosforgehalte hoger dan 4.4% fosfor wordt het eindproduct bestempeld als vleesbeendermeel.

Bijzonder aandacht voor de verwerking en het transport

In onze speciale biggenvoerfabriek in Andel zijn we in staat biggenvoer te maken mét dierlijk eiwit en zonder. Door een slimme investering in deze fabriek kunnen we zorgen voor een zeer lage versleping en kunnen we het dierlijk eiwit op een praktische manier aan het voer toevoegen.

Ook aan het transport is extra aandacht besteed. Bulkwagens die voeders met dierlijk (pluimvee) eiwit vervoeren, mogen geen voeders voor pluimvee en rundvee vervoeren. Aangezien het transport in Andel op een speciale manier is ingericht, is het mogelijk om zonder extra transportkosten biggenvoeders met dierlijk eiwit te transporten  

Alles over dierlijk eiwit op een rijtje

  • Dierlijke eiwitten zijn hoogwaardige eiwitten
  • Aminozuurprofiel sluit beter aan dan bij plantaardige eiwitten
  • Sluit aan op natuurlijke behoeften varken
  • Geen Anti Nutritionele Factoren
  • Veel vitamines B (choline, biotine, vitamine B12, carnitine)
  • Vitamines A en D
  • Goed opneembaar calcium en fosfor
  • Minder oornecrose
  • Constante kwaliteit (Eén bron)
  • Vergelijkbare (zelfde) technische resultaten
  • Lagere CO2-footprint
  • Minder soja nodig
  • Circulaire grondstof
  • Biggenvoer mét en zonder dierlijk eiwit verkrijgbaar
  • Veilige grondstof (gepasteuriseerd en gesteriliseerd)

Wil je meer weten over dierlijk eiwit in ons premium biggenvoer?

Bel, of mail me dan gerust. Ik kan je er van alles over vertellen.

Ronald Tibbe

Verkoopleider Varkens

Over de auteur

Albert Timmerman

Productmanager varkens