Hoe verbeter je de eierschaal-kwaliteit?

John van Helden

Klimaatspecialist

23 juli 2020
-
3 minuten

Calcium is in de vorm van calciumcarbonaat de belangrijkste component van de eischaal: in iedere eischaal zit 2,2-2,5 gr calcium. Hoeveel calcium daarvoor in het voer moet zitten, is afhankelijk van verschillende factoren als de calciumbron, de leeftijd van de hennen, de gezondheidsstatus en gewenning. Met het ouder worden van de hennen neemt het vermogen om calcium uit de darm op te nemen af. Ook infecties (zoals IB) en gewenning aan hoge calciumgehaltes maken dat de hen het calcium minder kan opnemen. Een langere periode van warm weer (en een mogelijk lagere voeropname als gevolg) in combinatie met druk op de levergezondheid, kan een verminderde calciumopname tot gevolg hebben. Daarom is het verstandig om (tijdelijk) extra calcium te verstrekken indien de schaalkwaliteit achteruitgaat.

Hieronder volgt een overzicht van de diverse toevoegingen die ingezet kunnen worden en hun kenmerken in het kort:

  • Mono calciumfosfaat
    Bestaat voornamelijk fosfor en is daardoor vooral geschikt om te verstrekken bij jonge hennen die ook nog groeien. Tussen 23 en 25 weken kan het preventief ingezet worden om de botten in goede conditie te houden (ondersteuning skelet en vleugelspanning). De hen vreet in deze periode nog vrij krap maar legt al (bijna) elke dag een ei.
  • Kalksteentjes
    De hoofdbron van calcium in het legmeel. Het Is de goedkoopste bron van calcium en langzaam oplosbaar, zodat het ’s nachts, als de schaalvorming plaats vindt, ook nog ter beschikking komt.
  • Oesterschelpengrit
    Is qua herkomst, structuur en oplosbaarheid een  goede aanvulling op kalksteentjes bij oudere hennen om tot een optimale calciumvoorziening te komen.
  • Krijt
    Snel oplosbare kalkbron. Wordt omwille van structuur voornamelijk in opfokvoeders gebruikt. Is ook geschikt in ochtendvoer binnen het split feeding concept.
  • Eggshell Improver
    Dit ondersteunt de calciumopname vanuit de darm. Is vooral inzetbaar indien de darmgezondheid niet optimaal is. Bevat o.a. boterzuur (kortketenige vetzuren) die de darmwerking ondersteunen waardoor de schaalkwaliteit verbeterd.
  • Vitamine C
    Wordt voornamelijk vertrekt bij een hoge omgevingstemperatuur (hittestress) en kan in die situatie de eischaal verbeteren.

Meer weten over het verbeteren van de eierschaal kwaliteit?

Onze legpluimveespecialisten vertellen je graag meer over onze eischaalkwaliteit analyse

Neem contact op met ons legpluimvee team
Over de auteur

John van Helden

Klimaatspecialist

Wil je meer weten over onze eischaalkwaliteit analyse?