Goede eischaalkwaliteit bij oudere koppels

Florian van der Hoeven

Productmanager Legpluimvee

20 juni 2023
-
5 minuten

De steeds hogere legpersistentie van de hedendaagse leghen zorgt ervoor dat koppels steeds ouder kunnen worden. De eischaalkwaliteit bij oudere koppels wordt daarmee in toenemende mate een bepalende factor voor het moment dat een koppel afgevoerd wordt. Hoe langer er sorteerbare eieren geproduceerd worden, hoe ouder een koppel kan worden.

Eischaalkwaliteit cruciaal

Het op peil houden van de eischaalkwaliteit is dus cruciaal. Naarmate een leghen ouder wordt neemt de eischaalkwaliteit echter af. Een effectieve manier om de eischaalkwaliteit te verbeteren, is het verhogen van het aandeel calcium in het voer.

Calcium op het juiste moment

Het is in de eerste plaats belangrijk te weten wanneer een leghen calcium nodig heeft. Een ei wordt in ongeveer vierentwintig uur gevormd, waarbij er met name in de laatste twaalf tot veertien uur veel calcium nodig is voor de aanleg van de eischaal. Wetende dat een leghen binnen enkele uren nadat het licht aangaat haar ei legt, is het makkelijk om te bepalen dat de calciumbehoefte veelal in de donkerperiode ligt. Een hen heeft dan geen toegang tot voer. Door calcium in een vorm aan te bieden die lang in het maagdarmkanaal aanwezig blijft, hebben de leghennen op het juiste moment nog maximaal toegang tot calcium uit het voer. Daarnaast heeft het moment van calcium aanbieden effect op de eischaalkwaliteit. Zo kan het split feeding concept dat binnen het TopFit voerprogramma aangeboden wordt bijdragen aan een verbeterde eischaalkwaliteit.

Voorwaarden calciumbron

Een calciumbron moet aan twee eisen voldoen om voor de hen langdurig beschikbaar te zijn:

1. Langzaam oplosbaar zijn
Hierdoor komt de calcium over een langere periode beschikbaar.


2. Een grove bron zijn

Calciumbronnen in het voer zijn normaal gesproken aanwezig in de vorm van calciumcarbonaat. Enkel in een zure omgeving (spiermaag Figuur 1) lost calciumcarbonaat op waardoor het calcium vrijkomt voor de leghen. Het is dus van belang dat de calciumbron zo lang mogelijk in de maag blijft zitten om op te kunnen lossen. Fijne deeltjes ( 1mm) blijven langer in de maag waardoor er meer calcium beschikbaar komt.

Juiste keuze

Veel voorkomende calciumbronnen zijn krijt, kalksteen, schelpen en gebroken eierschalen. Krijt is snel oplosbaar en daarmee met name geschikt voor botaanzet en eischaalvorming overdag. Langzaam oplosbare bronnen zijn kalksteen, schelpen en eierschalen (zie figuur 3), waarbij kalksteen en schelpen duidelijk een stuk grover zijn dan gemalen eierschalen. Bij eierschalen bestaat daarmee het risico dat een groter deel de maag alweer verlaten heeft voordat deze de tijd hebben gehad om op te lossen. Eierschalen passen echter wel goed in duurzaamheidsconcepten aangezien het een circulaire calciumbron is. In het TopFit voerprogramma houden we dus niet enkel rekening met een berekend calciumniveau, maar ook met de mate waarin én hoe snel het calcium beschikbaar komt. Hiermee houden we de eischaalkwaliteit zo lang mogelijk op een goed niveau.

 

Heb je nog vragen?

Wil je meer weten of ben je benieuwd naar ons Topfit Voerprogramma? Neem dan contact op met een van onze specialisten!

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief

Wil je regelmatig een digitale nieuwsbrief van ons ontvangen? Meld je dan aan via deze link: 

Digitale nieuwsbrief
Over de auteur

Florian van der Hoeven

Productmanager Legpluimvee

Wil je meer weten over onze legpluimveevoeders? Neem dan contact met me op.