Elektronisch ei vindt eierbreuk

John van Helden

Klimaatspecialist

01 oktober 2012
-
2 minuten

Eieren die beschadigd bij de afnemer aankomen, kosten geld. Het is niet altijd gemakkelijk om de oorzaak van breuken en haarscheuren op te sporen. Een speurhond in de vorm van een elektronisch ei brengt uitkomst.

Specialist Legpluimvee Gerald Top is vanmorgen onderweg naar een klant. Een pluimveehouder heeft Gerald gebeld, omdat hij volgens zijn eierhandelaar te veel kneus- en breukeieren levert. Hij heeft geen idee hoe dat komt, want de stal staat er al enkele jaren en er zijn nog nooit problemen geweest met de schaalkwaliteit. Om deze reden ligt achter in de auto een koffer met een elektronisch ei. ‘Laat ik maar voorzichtig rijden, want het is een duur koffertje’, lacht hij. Met dit apparaatje gaan we kijken of de oorzaak van de problemen te vinden is in de stal.

Elektronisch ei

Als Gerald op het pluimveebedrijf arriveert, overlegt hij eerst met de pluimveehouder. Vervolgens slaat hij aan het meten. Gerald beschikt, net als zijn collega-specialisten Legpluimvee van De Heus, over een elektronisch ei. Dat is een doorzichtig ei met ingebouwde elektronica. Hij schakelt het ei in en legt het in een legnest op het transportsysteem. Daarna doorloopt het elektronisch ei, net als de andere eieren, het traject van legnest tot inpakmachine. Ondertussen registreert de elektronica of het ei tijdens dat traject tikken ondervindt. Elke tik wordt vastgelegd. Als het elektronische ei het traject heeft doorlopen, haalt Gerald het van de tray die op transport is gezet. Hij sluit het ei aan op een handcomputer en leest de gegevens uit die het heeft geregistreerd.

De tikken die het ei ondervond, worden weergegeven in een grafiek. Gerald ziet wanneer het ei een tik heeft gekregen en hoe hard deze tik was. ‘Het klinkt allemaal vrij technisch, maar met een beetje ervaring en boerenverstand kom je heel ver met dit elektronische ei’, aldus Gerald.

Breuksterkte eieren

Bij de pluimveehouder blijkt uit de metingen van het elektronisch ei dat één van de elevatoren de eieren op de spijlenband als het ware lanceert. De pluimveehouder pakt gereedschap en in een mum van tijd is het probleem verholpen. Voor de rest worden er geen ‘schokkende’ overbrengingen gevonden. Een punt is wel dat de hennen wat ouder zijn. De schaalkwaliteit wordt bij oudere hennen altijd minder. ‘Vaak wordt het probleem van slechte overbrengingen pas duidelijk als de eieren ook slechter worden’, zegt Gerald. ‘Het voorkomen van kapotte eieren hoeft niet veel te kosten. Vaak is het een kwestie van afstellen en het plaatsen van bijvoorbeeld schokbrekende materialen als tuinslang of zachte strippen. Een kleine moeite met een positief resultaat.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de inzet van electronische eieren of onze eischaalkwaliteitanalyse? Neem dan contact op met een van onze legpluimveespecialisten. 

Legpluimvee specialisten
Over de auteur

John van Helden

Klimaatspecialist

Wil je meer weten over het gebruik van electronische eieren of onze eischaalkwaliteitanalyse?