Zo kun je zeugen tijdens warme dagen optimaal laten presteren zonder hittestress
Saskia van Zon
Productmanager zeugen & biggen
Wanneer het in de zomer warm wordt, kunnen grote dieren, zoals zeugen, moeilijk hun warmte kwijt en krijgen dan snel last van hittestress. Bij een temperatuur van boven de tweeëntwintig graden zit een zeug niet meer in haar comfortzone en kost het energie om haar lichaamstemperatuur constant te houden. Dit kan gevolgen hebben voor de voeropname en de conditie en de effecten hiervan werken nog lang door. Deze zomerdip door hittestress is te voorkomen door het voer en het management aan te passen.
Zeugen presteren minder door hogere temperaturen
Zeugen leveren continu topprestaties. Daarmee wordt een hoop warmte geproduceerd. De thermo-neutrale zone voor drachtige en lacterende zeugen ligt tussen de 16 en 22 graden. Als de temperatuur hierboven komt, kan dat leiden tot een lagere voeropname, een verlaagde melkproductie, verlies van lichaamsgewicht, een lager speengewicht van de biggen en verminderde reproductieve prestaties.
CoolCare app tegen hittestress
De Heus heeft een app ontwikkeld om te helpen hittestress tegen te gaan. De app helpt je om nu al maatregelen te nemen.
Ondersteuning van de zeug door speciale zomervoeders
Bij het eten en verteren van voer komt veel warmte vrij. Daarom gaan zeugen minder eten wanneer de temperatuur te hoog wordt. Zo zorgen ze ervoor dat ze minder hitte produceren en beter om kunnen gaan met de hoge omgevingstemperatuur. Je kunt zeugen ondersteunen door voer te geven dat minder warmte opwekt. Denk daarbij aan het concentreren van voer en het toevoegen van een anti hittestress-mix. De temperatuur van de zeugen zal hierdoor minder snel oplopen, waardoor ze gewoon blijven eten en hun conditie op peil blijft.
Wil je ook onze nieuwsbrief ontvangen?
Tijdens warme periodes is een goed functionerende lever erg belangrijk. Daarom zitten er extra vitamines in onze zomermix om de lever te ondersteunen.
Hoe werken zomervoeders tegen hittestress?
De anti-hittestress-mix is een aanvulling op het reguliere voer. In deze zomermix maken we gebruik van vitamines ter ondersteuning van onder andere de lever. Warmte zet namelijk extra druk op lichaamsprocessen en dan is een goed functionerende lever extra belangrijk. Wanneer je deze mix combineert met de juiste managementmaatregelen, dan blijven de zeugen, ook bij hoge temperaturen, optimaal presteren. Ze blijven goed op gewicht en in conditie en het afbigpercentage en het aantal geboren biggen blijft op niveau. Kortom; ze hebben nagenoeg geen last van een zomerdip
Je kunt het beste in mei beginnen met de zomermix. De zeugen zijn dan optimaal voorbereid op de warme dagen. In september kun je, afhankelijk van de weersverwachting, de zomermix weer weglaten.
Belangrijk: varkensstallen koelen
Tijdens de warme zomerdagen is het belangrijk om het klimaat in de stal optimaal te houden voor de varkens. Te hoge temperaturen hebben een negatieve invloed op de prestaties en het welzijn van de dieren. Het koelen van varkensstallen zorgt ervoor dat het klimaat verbetert tijdens warme dagen. Ondanks het feit dat het vaak slechts enkele weken per jaar echt warm is, werken de negatieve gevolgen van hitte nog lang door en is het gevolg voor de bedrijfsresultaten niet te onderschatten. In alle gevallen geldt dat het voorkomen van hittestress veel problemen kan voorkomen.
Tips voor warme dagen
- Let op de silo-hygiëne in verband met condensvorming
- Werk met een tropenrooster in de stallen, zodat er op het warmste gedeelte van de dag rust is in de stal. Zowel voor de dieren als voor de medewerkers;
- Controleer de watergift van alle drinknippels;
- Op brijvoerbedrijven kun je zowel de voergift als het droge stofpercentage in het voer verlagen tijdens zeer warme dagen;
- Begin tijdig met de voorbereidingen om hittestress te voorkomen;
- Stel een warmteplan op in overleg met je adviseur.
Over de auteur
Saskia van Zon
Productmanager zeugen & biggen