Zo kun je een succesvol zeugenbedrijf verder verbeteren

Jan Willem van Kilsdonk

Specialist zeugen en biggen

30 mei 2025
-
3 minuten

Bekijk onze praktijkvoorbeelden

Als zeugenhouder wil je vooruit met je bedrijf. Je bent daarom altijd op zoek naar verbeterpunten. Toch is het niet altijd makkelijk om op je eigen goedlopende bedrijf verbeterpunten te vinden. Een frisse blik kan dan van grote waarde zijn. Het zeugen- en biggenteam van De Heus heeft daar een gestructureerde aanpak voor.

Achter de specialist staat een heel multidisciplinair team ter ondersteuning

Onze vertegenwoordigers verkopen voer, maar ze doen veel meer dan dat. Ze weten alles van de varkenshouderij en daarom noemen wij ze ook specialisten. Ze fungeren als klankbord voor varkenshouders. Onze specialisten zijn ook onderdeel van focus-teams, zoals het zeugen- en biggenteam. In die teams zitten niet alleen specialisten, maar ook productmanagers en een varkensdierenarts. Bovendien kunnen ze de hulp inroepen van onze onderzoekers, of ons internationale varkensteam.

Een gestructureerde aanpak is noodzakelijk

Om op een goedlopend bedrijf zaken te verbeteren, is een gestructureerde aanpak noodzakelijk. Dat begint met een data-analyse waarbij cijfers van bijvoorbeeld Agrovision en/of PigExpert geanalyseerd worden. Daarbij wordt niet alleen naar de verbeterpunten gekeken, maar ook nadrukkelijk naar zaken die juist al goed lopen. Daarna wordt de situatie  in de stal bekeken en de manier van werken. Vervolgens wordt een werkplan gemaakt met een tijdlijn om de voortgang te monitoren.

PRAKTIJKVOORBEELD: verbetering afbigpercentage

Bij deze zeugenhouder was het afbigpercentage 86%. Op zich niet slecht, maar de ondernemer wilde beter. De specialist heeft daarom een dagje meegelopen om te kijken hoe het insemineren verliep en daarbij vielen een paar zaken op die zijn aangepast:

      • Voor het insemineren werd een ouderwets pipetje vervangen door een modernere foam pipet;
      • De beer bleef een behoorlijke tijd voor de zeugen staan. Dat kan ervoor zorgen dat de zeug teveel aan de beer went. Die tijd is daarom beperkt;
      • Het ophangsysteem van de tube fungeerde niet goed. Het is vervangen door een systeem met veertjes, waardoor er sneller gewerkt kan worden.


De aanpassingen hebben gewerkt, want het afbigpercentage is van 86% gestegen naar 92%.

Biggen die bij de zeug liggen te drinken.

Meelopen in het werkproces legt details bloot

Op een goedlopend bedrijf zijn de basiszaken vaak goed op orde. Wil je op zo’n bedrijf verbeteringen doorvoeren, dan gaat het vaak om details. En die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Wanneer je slechts eens in de zoveel tijd een rondje door de stal maakt, loop je het risico dat je details over het hoofd ziet. Onze specialisten zijn erop gebrand om op meerdere momenten in de stal te komen en mee te kijken bij het uitvoeren van de werkzaamheden, zo komen ook de details aan het licht. 

PRAKTIJKVOORBEELD: T20- en TN70-zeugen anders voeren

Een zeugenhouder was geleidelijk aan het overstappen van T20-zeugen naar TN70. De nieuwe TN70-gelten die in dezelfde groep liepen als de T20, hadden echter steevast last van een tweedeworpsdip. Door de T20 en TN70 uit elkaar te halen en verschillende voerschema’s te gebruiken, onder andere met meer suikers in de dekstal, kwamen ook de TN70 gelten in topconditie en hadden ze een veel betere eisprong bij de tweede cyclus. 

Liggende T20- en TN70-zeugen bij elkaar in het hok

 

Wanneer een hogere voeropname doorslaat in overeten, neemt de kans op een besmetting met streptokokken toe.

Saskia van Zon

Productmanager zeugen en biggen

PRAKTIJKVOORBEELD: Voeropnamepatroon biggen hoog-laag

Om ervoor te zorgen dat de biggen voor het spenen voldoende voer opnamen, mengde deze zeugenhouder het biggenvoer met water tot een papje. Dit mengsel was voor de biggen erg aantrekkelijk, waardoor de voeropname weliswaar sterk verbeterde, maar eigenlijk doorsloeg in overeten. Na het spenen sloeg de speendip daardoor hard toe en was de voeropname van droogvoer ver onder het gewenste niveau, waardoor streptokokken op de loer kwamen te liggen. Door het droogvoer en het water gescheiden aan te bieden, werd de voeropname veel stabieler en kregen de biggen een mooie opstart.  

Biggen bij bakje droogvoer

Vind een specialist bij jou in de buurt

Onze vertegenwoordigers verkopen voer, maar ze doen veel meer dan dat. Ze weten alles van de varkenshouderij en daarom noemen wij ze ook specialisten.

PRAKTIJKVOORBEELD: biggenvoer netter afmeten en schoon werken

Op dit bedrijf liep het met de jonge biggen altijd behoorlijk goed. De biggen kregen premium biggenvoeders Nurse Meel, Comfort 2 en Stimulans 3. Naar verloop van tijd liepen de technische resultaten echter toch wat achteruit. Doordat onze specialist een dagje meeliep zag hij dat het bijvoeren heel vlot ging, maar eigenlijk te gehaast. Er werd wat teveel melk gevoerd en ook werd er voer gemorst. Door iets meer tijd te nemen, werd het biggenvoer beter afgemeten en netter in de bakjes gedaan. Zo werd niet alleen minder voer verspild, maar kregen de biggen ook precies wat ze nodig hadden, waardoor de resultaten weer op het oude niveau kwamen.

Biggen eten uit een schone ronde voerbak

Als klant krijgt de back-up van een professioneel multidisciplinair team 

Specialist Jan Willem van Kilsdonk: “Bij De Heus merk je echt dat je in een grote en professionele organisatie werkt. We hebben allerlei soorten instrumenten om zaken te meten. Dat gaan van de gebruikelijke spekmeters tot warmtecamera’s voor in de stal om het klimaat te checken. En het fijne is dat we als collega’s elkaar coachen en scherp houden. Als je het zelf even niet weet, is er altijd wel een collega die een oplossing heeft.”

Over de auteur

Jan Willem van Kilsdonk

Specialist zeugen en biggen